Gavez, prirodni kortikosteroid

Biljka gavez je specifična po djelovanju sličnom kortikosteroidima. Zato je ova biljka sinonim za biljni kortikoid. Radi se o puno slabijem djelovanju od farmaceutskih kortikosteroida, ali bez pratećih nuspojava. Da li ova biljka može u nekim slučajevima zamijeniti medicinske kortikosteroide? Najvažniji sastojak gaveza u tom smislu je alantoin. Alantoin je aktivna prirodna tvar koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Osim alantoina tu su i druge tvari koje podupiru djelovanje alantoina te djeluju protuupalno, umirujuće, antioksidativno. Kao i svaka druga biljka gavez daje cjelovitu i složenu ljekovitu supstancu. Biljka gavez je vrlo rasprostranjena. Besplatan lijek dostupan svima.

Inače, kortikosteroidi su steroidni hormoni koje proizvodi kora nadbubrežne žlijezde te imaju brojne fiziološke funkcije. Sintetske proizvodi farmaceutska industrija. Kortikosteroidi imaju snažno djelovanje i široko se primjenjuju u medicini. Pomažu kod tegoba gdje nema drugih lijekova. Često se koriste kod kožnih bolesti. Trebaju se primjenjivati što je kraće moguće jer imaju različite nus pojave dijabetes, osteoporoza, slabljenje vida i poteškoće s bubrezima.
Najveći udio alantoina nalazi se u korijenu gaveza. Korijen ove biljke je dubok i crn. Pod opipom je pomalo sluzav i mastan. Jesen je najbolje vrijeme za skupljanje ovog korijena. Krajem listopada i početkom studenog biljka postepeno prelazi u stanje mirovanja i sva snaga biljke skuplja se u korijenu. U to doba potražite ovu biljku i pokušajte sakupiti malo korijena. Kažem namjerno “malo” korijena jer je šteta istrijebiti biljku. Ostavite uvijek poneki dio korijena u zemlji. Ova biljka koja je poznata po regenerirajućim svojstvima će se obnoviti i iz tog malog djelića korijena. Uzgajajte i širite ovu biljku po okućnici.

Gavez regenerira kožu, bilo da su u pitanju površinske rane ili duboko razrezano tkivo, bilo da su u pitanju napukle kosti ili bolovi nastali zbog uklještenja živaca i mišića. Njegovo općenito svojstvo je REGENERACIJA TKIVA. Zato se koristi se za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.
Pripravci od gavezovog korijena olakšavaju bol kod reuma, reumatoidnog artritisa i degenerativnih promjena kralješnice, sportskih ozljeda, bolova u mišićima i slično.

Gavez je jedina poznata biljka koja liječi i uklanja čukljeve – deformacije kosti palca, za koje moderna medicina nema nikakva rješenja osim bolne operacije.

Mnoge psorijaze mogu se zaliječiti gavezovom mašću. Gavezova mast je ujedno i najpoznatiji pripravak. /magicus.info/ foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!