Građanima će povrat poreza biti isplaćen do kraja lipnja

Kako se primiče kraj veljače i rok za predaju poreznih prijava mnogi koji su izračunali da su platili više i očekuju povrat poreza na dohodak razmišljaju o tome hoće li, s obzirom na koronakrizu i smanjen obim gospodarskih aktivnosti, država biti u stanju do kraja lipnja isplatiti razliku preplaćenog poreza i prireza za 2020. godinu. Za skeptične dobra vijest iz Ministarstva financija – za Nacional.hr potvrđeno je da kašnjenja u isplati neće biti. Kažu da će privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu, ali i za povrat, poreznim obveznicima biti dostavljanja najkasnije do 30. lipnja 2021., do kada će se uplatiti i povrat onim poreznim obveznicima koji su preplatili porez i prirez.

Iz Ministarstva financija procjenjuju da će povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu iznositi oko 2 milijarde kuna. Prošle godine država je za povrat poreza za 2019. morala izdvojiti znatno manji iznos – 1.176.221.254,72 kuna.

Zbog čega će se iznos povrata povećati za više od 800 milijuna kuna? Tu valja podsjetiti da je mladim osobama s godišnjim oporezivim dohotkom do 360.000 kuna od 1.siječnja 2020 smanjen porez i prirez na dohodak od nesamostalnog rada za 100% do 25 godina života te za 50% od 26 do 30 godina života. Po toj osnovi Ministarstvo financija procjenjuje da će povrat poreza i prireza na dohodak koji se odnosi na ove dobne skupine biti oko 700 milijuna kuna. Što se svih ostalih građana u radnom odnosu tiče Ministarstvo procjenjuje da će se povrat kretati u okvirima oko 1,2 milijarde kuna.

Izvor: nacional.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!