Hrvatska ostala bez još jedne vrhunske tvrtke. Ugasili se pogoni šećerane Viro

Proteklog je petka bez posla ostalo 60 zaposlenika hrvatske šećerane Viro.
Zaposlenici su odradili svoj zadnji radni dan zbog pada cijene šećera na tržištu, također i zbog manjka sirovine, ali naravno i zbog sve veće konkurencije u Europskoj uniji. Bez posla je zbog zatvaranja šećerane ostalo 180 ljudi.
Viro tvornica šećera bila je jedan od najvećih izvoznika u prehrambenoj industriji.
Značajna ulaganja u modernu opremu učinila su Viro najmodernijom tvornicom šećera u Hrvatskoj. Posljednja ulaganja u novu tehnologiju osigurala su još veću konkurentnost na tržištima, no izgleda kako ništa nije uspjelo spriječiti krah još jedne vrhunske hrvatske tvrtke.
Podsjetimo, tvornica šećera u Virovitici do nedavno je bila najmlađa i najmodernija šećerana u Hrvatskoj. Gradnja tvornice započela je 1976. godine, a u probnu proizvodnju puštena je 1980. godine, s dnevnim kapacitetom prerade od 4.000 tona šećerne repe. Tvornica je od početka rada osposobljena i za preradu alternativnih sirovina za proizvodnju šećera, od kojih je najznačajniji uvozni sirovi šećer od šećerne trske. Od 1984. godine tvornica je poslovala u sastavu PIK-a Virovitica, a prestankom njegova rada 1991. godine ponovo je postala samostalni poslovni subjekt.

Tvornica šećera Virovitica se od svog osnivanja nalazila u izuzetno teškom položaju zbog administrativnog određivanja cijene šećera i nedovoljne količine sirovina, što nije moglo osigurati kvalitetno poslovanje i ostvarivanje dobitka. Situacija se donekle popravila u drugoj polovici 1980-ih godina uvođenjem programa uslužne dorade šećerne repe iz Mađarske i značajnim ulaganjima u proizvodnju šećerne repe. No, 1990-ih veliki uvoz i nekontrolirani ilegalni ulaz šećera ugrozili su domaću proizvodnju i drastično smanjili cijenu šećera, a hrvatske su se šećerane našle pred kolapsom.
U tako teškoj ekonomskoj situaciji Tvornica šećera Virovitica nije mogla dalje poslovati. Osječka tvrtka Novalić kupila je tvornicu 1998. godine, a nedugo nakon toga preuzela ju je nizozemska tvrtka Cosun. Samo godinu dana kasnije nad tvornicom je otvoren stečajni postupak zbog ukupnog dugovanja većeg od 575 milijuna kuna.
Nakon restrukturiranja tvornice i zaustavljanja negativnih trendova u poslovanju stvoreni su uvjeti da se prodajom na tržištu pronađu strateški partneri kako bi tvornica izašla iz stečaja i nastavila s radom. Tako su u lipnju 2002. godine tvrtke EOS-Z iz Zagreba i Robić iz Velike Gorice su zajedničkom ponudom kupili svu imovinu Tvornice šećera Virovitica u stečaju za iznos od 110 milijuna kuna.
Istovremeno je osnovana tvrtka Viro, društvo s ograničenom odgovornošću, na koju je prenesena kupljena imovina tvornice. Viro je započeo s radom 5. rujna 2002., a završila 29. siječnja. 2021. godine

šv/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!