Industrija recenzija na internetu i zakon o zaštiti potrošača

Which?, stranica za recenzije proizvoda i usluga, otkrila je deset web stranica koje nude manipulirajuće recenzije prodavačima na Amazonu istodobno tražeći pozitivne kritike u zamjenu za besplatne proizvode ili novac. Industrija lažnih recenzije napreduje unatoč tome što se striktno protivi Amazonovim uvjetima korištenja te se tako krši i zakon o zaštiti potrošača. Unatoč tome, Amazon je u 2020. godini prodao proizvode vrijedne 215 milijardi dolara, a pandemija koronavirusa išla je na ruku internetskoj trgovini. Paket od 50 lažnih recenzija prodaje se tako za 620
funti, dok paket od 1000 recenzija stoji 8000 funti. Samo pet tvrtki koje se istraživalo imalo je više od 700 tisuća recenzija na svoje proizvode, što je izazvalo dodatne sumnje. U zamjenu za recenzije dobili su besplatne proizvode ili proizvode s popustom.

U Amazonu su potvrdili kako su uklonili dio lažnih recenzija, ali da oni to ne mogu učiniti sami. – Kupci moraju moći vjerovati recenzijama koje vide, a za sustavnu manipulaciju recenzijama potrebna je globalna koordinacija s jačim ovlastima protiv onih koji ih omogućavaju. Mi nastavljamo raditi na zaštiti autentičnosti recenzija kupaca. Kupcima koji sumnjaju na vjerodostojnost recenzije proizvoda savjetujemo da to prijave klikom na link koji se nalazi ispod svake recenzije. Mi ćemo zatim to istražiti i poduzeti sve potrebne mjere – rekao je glasnogovornik Amazona.

Izvor i foto: im, Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!