Jeste li čuli za Pinkberry – borovnicu ružičaste boje?

Pinkberry je vrsta borovnice, ružičaste boje zrelog ploda, razvijena 2000-ih u SAD-u. Oplemenjivač Mark Ehlenfeldt iz Agronomskog istraživačkog centra 1991. godine proveo je prvo križanje biljaka, borovnice sorte “zečje oko” (čija boja nezrelog ploda je ružičasta) s borovnicom plave boje ploda, visoke bujnosti. Borovnica “zečje oko” nosi glavninu genotipa.

Prvi rezultati oplemenjivačkog procesa predstavljeni su 2005.godine, što je bio veliki uspjeh. Zbog boje ploda i slatkog okusa pinkberry je brzo postao atraktivan na tržištu. Proširen je do Europe, ponajviše u UK-u. Prva stvorena i opisana sorta je “Pink Lemonade” (sinonim “Pink Sapphire”), koja je i najzastupljenija u uzgoju, a poslije su razvijene i druge sorte pr. “Pink Pop Corn”.

Sorta Blue Buddy je izvrstan oprašivač za Pink Lemonade

Grm je osrednje bujnosti, uspravnijeg rasta u odnosu na običnu borovnicu, grane se brže razvijaju. Prosječno postigne do 1-1,5 m visine i 0,9-1,3 m širine. Listopadna je vrsta. Lišće je izrazito šiljasto, eliptičnog oblika, tamnije zelene boje, koja ujesen prelazi u svijetlije narančastu i grimizno crvenu. Cvjetovi su blijedo ružičaste boje, zvonolikog oblika. Cvjetanje se odvija tijekom 4. i 5.mjeseca, a dozrijevanje tijekom 8. i 9.mjeseca.

Plodovi pinkberryja su iste veličine i oblika kao i kod obične borovnice, ali su ružičaste boje pokožice te drukčijeg okusa. U proljeće, plodovi su prvo prozirno-bijele i svijetlozelene boje te postupno prelaze od svijetlije do tamnije ružičaste. Izrazito su slatki, sočni, bez kiselkastog okusa, tipičnog za borovnice, čvrste, ugodne teksture. Mogu se konzumirati u svježem stanju, kuhati, peći, koristiti u izradi kolača, slastica, napitaka, poslužiti kao ukras. Odgovara mu uzgoj na polusjenovitim ili sunčanim pozicijama. Što se tiče tla, odgovara joj umjereno teško, ilovasto ili pjeskovito, svijetlo, kiselo (pH reakcije 3,5-4,0), bogato organskom tvari, dobro drenirano. Pinkberry uglavnom počinje plodonositi, u 4.-5. godini života, a puni prinos i maksimalan rast postiže u 7-10. godini. Prosječan prinos po jednom grmu iznosi 1,3-1,4 kg godišnje. Samooplodan je, ali visok prinos i dobru kvalitetu ploda postiže kad je u blizini druge Pinkberry sorte ili sorte borovnice “zečje oko”, koje djeluje kao sorta oprašivač.

Može se uzgajati i kao ukrasni grm

Pinkberry ima i značajnu ukrasnu svrhu, pogodan je za sadnju, mješovito uz druge vrste, za uzgoj u posudama, na balkonima i terasama, u kućnim vrtovima. Otpornost nije dovoljno istražena. Pokazalo se da tijekom zime podnosi do -23, -24 °C, ali moguće je da podnosi i niže temperature. Preporuča se gnojidbu obaviti jednom godišnje, u rano proljeće. Rezidba se prvenstveno radi zbog pomlađivanja starijih biljaka, najbolje ju je obavljati ujesen, poslije berbe plodova. (Gospodarski list)

Pratite nas na društvenim mrežama!