Kandidat za gradonačelnika Marko Katanović predstavio prijedloge poreznog rasterećenja

Kao dio programa SDP-a na nadolazećim lokalnim izborima, kandidat za gradonačelnika Marko Katanović predstavio je danas ispred Razvojnog centra i tehnološkog parka prijedloge poreznog rasterećenja. Istakao je da Grad Križevci ima četiri vrste lokalnih poreza: porez na potrošnju, visina stope je 3% na prodajnu cijenu, porez na korištenje javnih površina sa 14 različitih kategorija, porez na kuće za odmor: cijena 10 kuna po kvadratu za korisnu površinu i prirez poreza na dohodak, a visina stope je 10%. 

Marko Katanović najavio je ukidanje poreza na potrošnju bez kojega Grad može normalno funkcionirati. Osvrnuo se na poteškoće ugostiteljskog sektora koji je najopterećeniji i nije mogao poslovati u posljednjih godinu dana.

Kod poreza na korištenje javnih površina ukazao je na male obrtnike, OPG-ovce, koji prodaju svoje proizvode na javnim površinama, terase za ugostitelje i planira taj porez smanjiti za 50%. 

Kod poreza na kuće za odmor planira ga također smanjiti za 50% što bi možda motiviralo građane da svoje slobodne kapacitete stave u turističku ponudu. Prirez planira najprije smanjiti, a zatim i potpuno ukinuti.

-“Ovo je potez koji nije lak i moj stav je da se ovoj odluci pristupi oprezno i da se prirez ukine postepeno kroz dvije faze, prvo zbog stabilnosti gradskih financija i drugo dok ne vidimo jasnu strategiju nastavka porezne reforme od centralne vlasti i pokazatelje koliki je stvarno pad gospodarske aktivnosti nakon korona krize” – rekao je Katanović.

Govoreći o potpori gospodarstvu i poljoprivredi kazao je da je potrebno dodatno stimulirati gospodarstvo i privući nove investitore u poslovne zone. 

“Treba uvesti model 1:1:1, odnosno za kupnju zemljišta u poslovnoj zoni Gornji Čret ponudimo cijenu kunu po kvadratu, te komunalni doprinos i komunalnu naknadu za jednu kunu, ali uz jasne kriterije i za određene djelatnosti. Kriteriji su izgradnja objekta u roku od 3 godine od pravomoćnosti građevinske dozvole, zapošljavanje minimalno 10 radnika i zadržavanje minimalno na 5 godina. Djelatnosti prvenstveno proizvodne”.

Izdvojio je i podršku izgradnji logističkog skladišta s online distribucijom proizvoda i roba na tržištu te programske smjernice vezane uz poljoprivredne proizvođače koji su čuvari ruralnog prostora. 

-“Na području grada djeluje preko 1600 OPG-ova, većina je malih i srednjih, a samo je mali postotak velikih. Imamo i za jedne i druge program podrške jer su nam jednako bitni” – napomenuo je Marko Katanović  uz podršku danas prisutnih na konferenciji za medije  Franje Švagelja iz Svete Helene, vlasnika farme za tov bikova i Ivane Hržić čija obitelj u Bojnikovcu  ima OPG i bavi se uzgojem povrća i bobičastog voća. Najavio je organiziranje umrežavanja poljoprivrednih proizvođača i kompletne prerađivačke industrije za plasman poljoprivrednih proizvoda kroz osnivanje Agrocentra u zoni Gornji Čret te podršku OPG-ovima pri stvaranju križevačkog brenda. 

-“Plan je pomoć kod promidžbe proizvoda organiziranjem Dana križevačke kuhinje, poljoprivrednih manifestacija na trgovima i drugo, sufinanciranje odlazaka poljoprivrednika na izložbe i sajmove, sufinanciranje OPG-ova za izradu projektne dokumentacije za izgradnju prerađivačkih pogona malih kapaciteta. Poljoprivredno zemljište koje je u vlasništvu grada da stavimo u funkciju i damo zainteresiranim poljoprivrednicima na obrađivanje” – kazao je Marko Katanović.

Na kraju je naglasio da  projekt Razvojnog centra i tehnološkog parka nikada nije zaživio u pravoj ulozi te je plan, između ostalog, dovesti vanjske suradnike da poduzetnicima budu mentori, da im se pomaže  da mogu unaprijediti svoje poslovanje.

ji/radiokrizevci. hr

Pratite nas na društvenim mrežama!