Koja država ima najbolju poziciju u nadolazećem novom svjetskom poretku?

    Novi odnos snaga u međunarodnim odnosima donijet će postupno napuštanje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije. Povratkom SAD-a u Pariški klimatski sporazum u kojem se 189 država obvezalo da će ograničiti globalno zagrijavanje za dva stupnja Celzijusa, početak energetske tranzicije prema niskougljičnim gospodarstvima poprima konkretnije oblike. Primjerice, EU namjerava prestati emitirati stakleničke plinove do 2050. godine. Jedan od najvećih zagađivača, Kina, najavila je da će do 2060. postati ugljično neutralno gospodarstvo. Kako piše Financial Times, u borbi protiv klimatskih promjena vodeće svjetske ekonomije počinju smanjivati potrošnju fosilnih goriva, povećavaju kapacitete obnovljivih izvora energije, a istovremeno se njihova gospodarstva transformiraju. No, kako se mijenjaju energetski sustavi, tako se mijenja i energetska politika. A time i međunarodni odnosi. U svijetu čiste energije pojavit će se nova skupina dobitnika i gubitnika. Države koje će imati najrazvijeniju proizvodnju tehnologije za obnovljive izvore, koje će izvoziti ” zelenu energiju” ili uvoziti manje fosilnih goriva profitirati će od tog novog rasporeda snaga. S druge strane, države koje se danas snažno oslanjaju na izvoz nafte i plina – poput arapskih i Rusije – mogle bi svjedočiti opadanju globalnog utjecaja. 

Za nekoliko mjeseci Norveška i Velika Britanija završit će postavljanje najdužeg kopneno-podmorskog kabela na svijetu pod nazivom North Sea Link.  S norveške strane kabel će prolaziti planinama i jezerima, a zatim će ” zaroniti” u Sjeverno more i nakon 720 kilometara izroniti na obalama britanskog otočja. North Sea Link bit će sedmi norveški – podmorski interkonektor što omogućuje toj skandinavskoj državi da susjednim zemljama izvozi viškove električne energije iz tamošnjih hidroelektrana. Globalna potrošnja energije već je danas značajna: sudjeluje s petinom udjela među vrstama energenata. Ako potpisnice Pariškog klimatskog sporazuma provedu što su se obvezale, do 2050. struja će zauzimati polovicu udjela smatra IRENA. 

Izvješće IRENA-e naznačilo je tri načina na koje bi države mogle zauzeti značajnu ulogu u novom energetskom svjetskom poretku. Prvi je izvoz struje proizvedene iz obnovljivih izvora ili ” zelenih ” goriva, poput vodika. Drugi je način kontrola sirovina koje se koriste za čistu energiju poput litija i kobalta. Treći je način razvoj tehnologije, poput baterija za električna vozila. S obzirom da je proizvodnja struje iz obnovljivih izvora praktički dostupna  svim državama, smatra se da će razvoj tehnologije na kraju biti faktor koji čini razliku. No, u sva tri aspekta jedna je država na vodećoj poziciji – a to je – Kina.

Očito svi putevi vode upravo tamo, i od tamo.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!