Koliko često jedete avokado?

Ono što mnoge muči je zamjena nezdravih grickalica zdravim verzijama, a mi otkrivamo zdravu namirnicu koja će zamijeniti šećer i slatkiše.

Iako ima brojne zdravstvene prednosti, istraživanja su pokazala da je avokado odličan za prevenciju žudnje za grickalicama i slatkišima.

Avokado je odličan izvor vlakana i proteina, sadrži vrlo malo šećera, a obiluje vitaminima K, C i E te vitaminima B kompleksa. Potiče probavu, ublažava upalne procese te štiti srce i krvne žile.

Osim toga, avokado pomaže u stabiliziranju razine šećera u krvi, a što je razina šećera u krvi stabilnija, to je manji rizik od nastanka žudnje za slatkom hranom.

Jedno od istraživanja, provedenih na pretilim osobama koje su imale problema s gubitkom kilograma, pokazalo je da osobe koje uz/za ručak pojedu avokado imaju 40% manje šanse za nastanak želje za slatkim, u odnosu na one koji ne jedu avokado.

Isto tako, osobe koje su redovito jele avokado imale su manji osjećaj gladi za 28% čak 3 sata nakon ručka pa su zato ukupno unijeli u organizam manje kalorija od osoba koje ga nisu konzumirale. Ako vam to nije dovoljno razloga da počnete jesi avokado, onda trebate znati da avokado uz snižava kolesterol pa se preporučuje osobama koje imaju visoku razinu lošeg kolesterola.

Budite oprezni s količinama jer polovica avokada sadrži oko 120 kalorija i 14 grama masti. No, iako avokado ima dosta kalorija i sadrži masti, većina njih su zdrave, odnosno nezasićene masti.

Izvor: Centar zdravlja
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!