Kupujete preko interneta? Važna vijest dolazi iz Hrvatske pošte

Hrvatska pošta poslala je važnu obavijest građanima koji kupnju obavljaju preko interneta. Od ovog tjedna pošiljke se šalju kao obična pisma, a ne stanu li u korisnikov kućni kovčežić ( sandučić, kaslić ) ili za njih nije plaćena dostava na adresi, bit će posebno naznačene na novim obavijestima. Njihova će se isporuka obavljati kao i dosad, u poštanskom uredu. Ako se pitate koje su to točno pošiljke, evo objašnjenja:  Najčešće su to artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/ dostavu na ruke korisnika. 

Mogu li se takve pošiljke ipak uručiti u sandučić? 

Samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na sandučiću. 

A što ako pošiljka ipak ne stane u sandučić? 

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na sandučiću. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke. 

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci. Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima.

im/ radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!