Marina Švagelj Jažić, predsjednica udruge HERA – poklonite sjemenje za vrt i vrtlarski pribor ženama iz Banije

Udruga HERA Križevci priključila se i ove godine provođenju akcije “Milijarda ustaje”. Pozvali su sve građane/ke da sudjeluju u ovogodišnjoj kampanji ONE BILION RISING na način da u kutiju od cipela stave sjemenje za vrt, mali vrtlarskih pribor (rukavice, i sl.) te donesu u prostorije udruge do petka 12. veljače, na adresi I.Z.Dijankovečkog 5!
Ove se godine odlučilo događaj Milijarda ustaje/One Billion Rising Solidarity posvetiti ženama s Banije koje su preživjele razoran potres čije posljedice su ostavile trag na njihovim životima – izgubile su domove, poslove, domaće životinje, vrtove…
Organizacijski odbor inicijative Milijarda ustaje odlučio je biti s njima 14. veljače, na Valentinovo, u 12.00 sati u parku u Glini.
Pripremljeni program uključuje sudjelovanje književnica, glumica i glumaca, aktivistkinja i aktivista.

“Ovo je već deveta godina da smo se i mi u Križevcima uključili u kampanju. Svake godine smo imali akciju u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova naše županije, našim mažoretkinjama i plesnom skupinom Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, uz podršku Grada i ostalih udruga. Ove godine, zbog pandemije korone, ne možemo ovu kampanju obilježiti na taj način kao prije, pa je kampanja usmjerena na brigu za zajednicu, hranu, za zdravlje. Zato se sakuplja sjemenje, sadnice, vrtni pribor u paketićima sa nekom porukom. Svi koji se žele uključiti u akciju paketiće mogu donijeti u HERU još danas ili sutra od 8 do 16 sati. U subotu ćemo ih voziti u Zagreb kako bi svi paketi bili spremni u nedjelju da se odvezu u Glinu” – kaže Marina Švagelj Jažić.

Zašto se provodi kampanja Milijarda ustaje?

“Prema nekim službenim statistikama UN-a smatra se da je svaka treća žena u svijetu tijekom svog života doživjela neki oblik nasilja, bilo nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog, ekonomskog nasilja čime se dolazi do brojke od milijardu žena i djevojčica. Svakodnevno svjedočimo sve brutalnijim oblicima nasilja, ubojstvima, silovanjima, nasilju nad ženama i djevojčicama, starijim osobama, pripadnicima manjina…Kad je riječ o obiteljskom nasilju najčešće nasilje čine muškarci i to u svojoj neposrednoj okolini, ili su to partneri ili bivši partneri pri čemu Hrvatska nije iznimka. Stotine tisuća žena su ostale bez posla i ekonomskih sredstava za život, mlade žene napuštaju Hrvatsku, ženama se dokidaju određena reproduktivna prava. Hrvatska je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju
i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji , međutim mi još uvijek nemamo
ostvarenu njenu potpunu primjenu. Svjedoci smo svakodnevno situacija određenih napada i dokidanja različitih prava koja se odnose na žene, naravno općenito i na ljudska prava.” – ističe Marina Švagelj Jažić te poziva građane da se uključe u akciju “Milijarda ustaje” koja je ove godine usmjerena na podršku i solidarnost sa ženama sa Banije.

ji/radiokrizevci.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama!