Mladi glumci okupljaju se u dramskoj družini »Kolibrići«

Četvrta je godina kako u našem gradu, pri Gradskoj knjižnici »Franjo Marković«, djeluje dramsko-scenska skupina »Kolibrići«. Većina članova družine nekoliko je godina sudjelovalo u pripremanju i izvođenju ljetnih kreativnih radionica za djecu i mlade na Dječjem odjelu Knjižnice. Kako su bili zainteresirani, taj rad se proširio i nastavio u dramsko-scenskoj družini »Kolibrići« koju vodi Sanja Marković. Do sada su već pripremili i prikazali križevačkoj publici brojne predstave: »Ronja-razbojnička kći«, »Djed Božićnjak mora na dijetu«, »Meksički ples u kišno popodne« , »Lice«, »Sveti Nikola i Krampus u veeelikim problemima«, »Boris slavi rođendan«, »Iza prozora, »Romea i Julio«, »Tata na dar«, »Kabanica«, »Heidi«.
Glumci i izvođači su djeca i mladi iz Križevaca i okolice, učenici osnovnih škola i križevačke Gimnazije, a neki su već otišli i na studij.
Kažu: knjižnica i družina su njihovo sretno mjesto gdje rade, čitaju, druže se i stvaraju predstave…

Na žalost, korona je ponešto omela njihov rad koji bi sigurno u 2020. godini bio još aktivniji, ali usprkos tome oni su željeli publici pružiti predstave pa su tako nedavno online izveli »Heidi«. »U Križevcima je nedostajalo i nedostaje još uvijek pravo kazalište pa smo i mi krenuli na tom tragu u dječjoj dobi još 2017. godine dok su glumci bili u nižim razredima sa željom da stavimo književna djela na pozornicu.
Glumci su neki sami dolazili, neke smo našli na igralištu, u parku, bile su i neke male audicije pa po preporuci jer dovodili su jedni druge. Tko god je došao, dobro je došao. Mnogi su ostali do danas, ali dosta se djece i izmijenilo. Dođu, budu godinu, dvije, pa odu jer imaju druge obaveze« – kaže voditeljica Sanja Marković.

-»Radim u nastavi već dosta dugo kao učiteljica njemačkog jezika i uvijek sam koristila neke dramske elemente. Shvatila sam da djeca lakše uče jezik s nekim igrokazima, dramatizacijom teksta i to im na prirodni način uđe u uho. U knjižnici smo imali tematske radionice za djecu i dramatizirali neka djela. To se djeci jako svidjelo pa smo krenuli s prvom predstavom »Ronja, razbojnička kći«. Iz tih kreativnih radionica je iznjedrila ova dječja dramska družina« – ispričala nam je o počecima nastajanja križevačkog kazališta Sanja Marković.

Kroz družinu je dosada prošlo više od 30-tero djece u dobi od 11 do 18 godina, a od 2017. do 2021. godine prikazali su 12 premijera i oko 30 predstava.

Ignac Ratković glumio je već u dosta predstava, prošao je i edukacije:
-” Sada sam student komparativne književnosti i ukoliko zbog obaveza na studiju ne budem mogao aktivno glumiti, svakako ću davati savjete mladim glumcima”.

Denis Salkić kaže da mu je gluma interesantan hobi:
-»Volio bih glumiti raznovrsne uloge, glumio sam pozitivce, ali volio bih utjeloviti i nekog negativca. Poželio bih dobrodošlicu novim članovima i potaknuo i ostalu djecu da se priključe »Kolibrićima« jer neće požaliti« – kaže Denis.

Mlada glumica Tea Sekelj ističe da je najprije u dramsku družinu došla samo informativno, ali kada je vidjela kakva je atmosfera, odmah je to zavoljela i odlučila ostati.
-»Teško je pamtiti različite uloge i uživiti se u taj lik, ali imamo dosta proba
i zapamtimo taj tekst. Kad smo na pozornici i gledatelji nam plješću, shvatimo da oni poštuju naš rad i potiču nas da i dalje stvaramo tu umjetnost. To je poticaj da nastavimo raditi nove predstave i nova autorska djela« – kaže Tea koja zajedno s Ignacom iza sebe ima već i autorsko djelo.

Veronika Konfic rekla je da se glumom bavi od svoje najranije dobi i zato je došla u »Kolibriće«:
-»Nisam požalila, to je jedno super iskustvo i planiram i dalje nastaviti dok mogu. Oduzima dosta vremena, ali ako je to ono što volite, vrijedi se time baviti« – dodala je Veronika.

-»Članovi »Kolibrića« su djeca koja puno čitaju, ostanu i poslije proba, posude u knjižnici knjige i čitaju ih u pauzama. U pauzama oni uče i za školu i moram ih pohvaliti jer imaju i druge razne slobodne aktivnosti no uspijevaju sve to nekako uskladiti. Imamo među njima i sportaša i djece koja polaze glazbenu školu i razne druge aktivnosti. Navečer poslije sedmog sata još dođu k nama , od 19 do 21 sat su na probi, skaču po pozornici, treba pozornicu postaviti, poslije sve pospremiti, ostaviti urednu prostoriju i svaka im čast na toj energiji i ljubavi koju pokazuju za ovu vrstu umjetnosti. « – ističe voditeljica »Kolibrića« Sanja Marković.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!