Na današnji dan u prošlosti – 18. veljače

Winston Churchill je 1901. godine održao svoj prvi govor u Donjem domu britanskog parlamenta.

Kalifornijski Vrhovni sud 1972. godine je tijekom suđenja Narod protiv Andersona ukinuo smrtnu kaznu te su svim zatvorenicima koji su čekali izvršenje smrtne kazne, one preoblikovane u kazne doživotnog zatvora.

Godine 1929. po prvi su put najavljene nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, poznate kao Oscar.

Dvadesettrogodišnji pilot Henri Pequet 1911. godine avionom je iz Allahabada, tada u Britanskoj Indiji, prevezao 6.500 pisama u 10 km udaljeni Naini što je bio prvi slučaj korištenja zrakoplova za prijevoz poštanskih pošiljaka čime je nastala air-mail usluga.

Američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je 1930. godine deveti planet Sunčevog sustava – Pluton.

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. godine po prvi su put izdane Pustolovine Huckleberry Finna, glasovitog Marka Twaina, roman koji i danas osvaja dječačka srca i maštu.

U alžirskom dijelu Sahare 1979. godine pao je snijeg što je jedini do sada takav zabilježeni slučaj u pisanoj povijesti. godine Stjepan Mesić postao je drugi po redu predsjednik Republike Hrvatske.

U Los Angelesu u Kaliforniji 1954. godine osnovana je prva Scientološka Crkva s ciljem postizanja “civilizacije bez ludila, kriminala i rata, prosperiteta sposobnih i iskrenih, te slobode u kojoj će se ljudi moći uzdići iznad dosadašnjih razina”.

U talijanskoj Modeni 1898. godine rođen je Enzo Anselmo Ferrari, talijanski automobilist i osnivač automobilske tvrtke “Ferrari”. 1932. godine rođen je Jan Tomáš Forman, češki filmski redatelj, scenarist, glumac i profesor čiji su ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ i ‘Amadeus’ jedni od najnagrađivanijih filmova u povijesti kinematografije. John Travolta, američki glumac poznat i po plesnoj karijeri rođen je 1954. godine u New Jerseyu.

FBI-jev agent Robert Hanssen uhićen je pod sumnjom špijuniranja za SSSR tijekom hladnog rata za što je kasnije i osuđen na doživotni zatvor.

Afganistan je 2008. godine postao prva država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Godine 1745. u talijanskom gradu Como rodio se Alesandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta, jedan od osnivača elektrostatike koji je 1800. napravio tzv. Voltin elektrostatički stup što je preteča moderne baterije.

U češkom Brnu 1838. rođen je austrijski fizičar i filozof Ernst Mach, otkrivač Machovog broja čijim se višekratnicima označava brzina objekta koji se kreću brže od zvuka.

Andre Romelle Young, američki rapper i producent, poznatiji pod umjetničkim imenom Dr. Dre, rođen je 1965. godine. U Canberri u Australiji 1978. godine rođen je Josip “Joe” Šimunić, hrvatski nogometni reprezentativac.

Izvor: metro-portal
Foto: RKZ

Pratite nas na društvenim mrežama!