Na današnji dan u prošlosti – 20. veljače

Objavljen Futuristički manifest, završila prohibicija, John Glenn prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti

Niže možete pročitati što se u prošlosti dogodilo na današnji dan.

Kongres SAD-a 1933. godine je predložio prihvaćanje 21. amandmana kojim je prekinut period prohibicije.

Španjolska je 2005. godine postala prva država koja je o ratifikaciji prijedloga Europskog ustava odlučivala putem građanskog referenduma. Prijedlog je ratificiran iako je na referendum izašao mali broj birača.

Jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, 1909. godine u svom je broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a.

Australski političar King O’Malley je tijekom vršenja dužnosti ministra unutarnjih poslova 1913. godine odabrao lokaciju na kojoj će biti izgrađen glavni grad Australije, Canberra.

Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je jednom razrušen u potresu. Grad su prije toga 1570., 1657., 1687., 1730. i 1751. rušili potresi i tsunamiji.

Norvežanka Caroline Mikkelsen 1935. godine postaje prva žena koja je posjetila Antarktiku.

Izvršni dužnosnici američkih filmskih studija 1943. godine su prihvatili da Ured ratnog informiranja SAD-a cenzurira njihove filmove.

Na njivi pored sela Parícutina u Meksiku 1943. godine počeo je rasti vulkan. Nazvan po selu pokraj kojega se pojavio, vulkan Parícutin je tijekom erupcija do 1952. godine narastao do 424 metra visine.

Američki astronaut John Glenn 1962. godine postaje tijekom leta od 4 sata i 55 minuta prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

Na današnji dan 1912. godine u Avignonu u Francuskoj rođen je Pierre Boulle, autor romana Most preko rijeke Kwai iz 1952. i Planet majmuna iz 1963. godine.

Poznati američki redatelj, scenarist i producent Robert Altman rođen je 1925. godine u Kansas Cityju.

Ibrahim Ferrer, kubanski glazbenik i pjevač, član Buena Vista Social Cluba, rođen je 1927. godine u San Luisu pokraj Santiaga de Cube.

Američki glumac, redatelj, autor i diplomat, Sidney Poitier rođen je 1927. godine u Miamiju na Floridi.

U Aberdeenu u Washingtonu 1967. godine rođen je Kurt Cobain, osnivač kultne grunge grupe Nirvana koji je 8. travnja 1994. pronađen mrtav u svom domu u Lake Washingtonu.

Redatelj i scenarist Andrew Bergman, autor originalnog scenarija za Blazing Saddles, autor i redatelj Stripteasea s Demi Moore, rođen je 1945. godine.

U nekadašnjem Gottwaldovu u Čehoslovačkoj, današnjem Zlinu u Češkoj, 1949. godine rođena je Ivana Marie Zelníčková, bivša sportašica i manekenka koja je stekla slavu 1977. godine kada je postala gospođa Ivana Trump.

Trenutni britanski premijer Gordon Brown rođen je 1951. godine u škotskom Glasgowu.

1966. godine u DeKalbu u Illinoisu rođena je manekenka Cindy Crawford za koju mnogi tvrde da je postavila nove standarde ljepote u manekenstvu.

Iste je godine u Šibeniku rođen proslavljeni hrvatski vaterpolist Perica Bukić.

U Saint Michaelu na Barbadosu 1988. godine rođena je manekenka, a od 2005. svjetski popularna pjevačica Robyn Rihanna Fenty, poznata kao Rihanna.

Foto: RKZ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!