Na kašnjenje cjepiva i druge kritike danas pred zastupnicima odgovara Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će se suočiti s kritikama zastupnika Europskog parlamenta oko europske strategije cijepljenja. Članice EU-a kasne s cijepljenjem protiv koronavirusa u odnosu na druge države, a Europska komisija se brani od kritika svoje strategije i spora s farmaceutskim tvrtkama oko kašnjenja naručenih doza cjepiva. 

Europski parlament podržao je zajednički nastup EU-a pod kojim je 27 članica kolektivno naručila cjepiva, no kritičan je prema tajnosti ugovora postignutima s proizvođačima. Nakon pritiska mnogih europskih zastupnika i spora s AstraZenecom, EK je objavio ugovor s tom britansko- švedskom tvrtkom, no velik je dio ostao sakriven od očiju javnosti. Von der Leyen će morati razjasniti i nedavni prijedlog registra izvoza cjepiva kojim bi proizvođači morali navesti točne količine i naziv zemlje izvan EU-a u koje žele izvoziti lijek.
Komisija je time dobila mogućnost zabrane izvoza cjepiva ako se pokaže da farmaceutska tvrtka slanjem u drugu državu ne poštuje dogovorenu isporuku EU-a piše dpa. Nakon međunarodnih kritika odustalo se od toga.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!