Nada Šegrt, predsjednica Kluba dijabetičara – kako živjeti s dijabetesom?

Već petu godinu pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci djeluje Klub dijabetičara. Križevački Crveni križ otpočetka je podupirao i poticao njihov rad. U klubu je 20-tak članova, iako je broj onih koji su oboljeli od ove bolesti daleko veći.


-“Bilo bi dobro da se i ostali uključe u rad našeg kluba jer mogu saznati kako se liječiti, odnosno kako živjeti s dijabetesom” – kaže predsjednica kluba Nada Šegrt.

Uz lijekove posebno je u ovoj bolesti važna prehrana i tjelovježba. U svojim aktivnostima surađuju s mladima, članovima Biološke grupe Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga pod vodstvom prof. Gordane Pintarić Kovač i prof. tjelesne i zdravstvene kulture Magdalene Markešić.
U vrijeme kad smo imali vježbanje, prije korone, učenici su nam vadili krv i mjerili tlak, prije i nakon vježbanja. Vodi se evidencija i to je pokazatelj koliko tjelesna aktivnost utječe na visinu šećera u krvi. Na žalost, kako je stigao korona virus, nismo se mogli više sastajati i vježbati u dvorani i jedva smo dočekali ljeto pa smo šetali na otvorenom. Mi smo kronični bolesnici i moramo posebno paziti na zdravlje. I sama sam prošla koronu, kao i još neki članovi, nije bilo lako, ali sada je dobro i samo trebamo čuvati zdravlje” – rekla nam je Nada Šegrt koja se sa dijabetesom bori i živi s time već 53 godine.

Članovi Kluba dijabetičara jedni drugima su najbolja podrška, napominje predsjednica:


“U vrijeme ove pandemije, kada se ne možemo sastajati, razgovaramo telefonom, dajemo savjete jedni drugima, ohrabrujemo se i nadamo se da ćemo što prije doći u dvoranu i vježbati. Proteklih godina organizirali smo predavanja za sve oboljele od dijabetesa, kao i ostale građane koji su željeli saznati više o ovoj bolesti. Uvijek smo zvali eminentne stručnjake koji su mogli dati savjete, a vjerujemo da ćemo i dalje nastaviti aktivno raditi, organizirati predavanja, sastajati se i provoditi svoj program kako bi pomogli onima koji se susreću sa simptomima dijabetesa, a možda ih ne prepoznaju” – kaže predsjednica Kluba dijabetičara Križevci Nada Šegrt.


ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!