Nagla promjena vremena koja je izazvala kaos u Europi stiže i kod nas

Proljeće u veljači je očito došlo svom kraju jer nakon niza iznadoprosječno visokih i gotovo proljetnih temperatura, u noći sa srijede na četvrtak stiglo nam je ozbiljno zahladnjenje. Glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula napominje da nam se valja prilagoditi dugonajavljivanoj jakoj, pa i razmjerno nagloj promjeni vremena.

I to manje zbog mjestimičnog snijega, a više zbog osjetnog pada temeprature i hladnog vremena kojeg smo jutros itekako osjetili na svojoj koži. Za veljaču ništa neobično, ali mnogima neugodno, osobito onima koji teže podnose hladnoću, kao i beskućnicima, i onima koji ne mogu biti u toplini svojih potresom uništenih domova, nego u kontejnerima, montažnim kućicama- navodi Vakula. 

Temperatura zraka bit će zamjetno niža ne samo od prošlih neubičajeno toplih dana, ponegdje čak i rekordnih, nego i od prosječnih vrijednosti za sredinu veljače. Noćnih i jutarnjih ” minusa” neće biti samo diljem kopnenog područja, nego i na većini Jadrana. Osim pada temperature, osjet hladnoće u nastavku ovog tjedna, a i početkom novoga pojačavat će i vjetar, na kopnu često umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, te još više na Jadranu osobito do nedjelje većinom jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, najavljuje Vakula i podsjeća da DHMZ još u ponedjeljak objavio posebno priopćenje o ovoj žestokoj promjeni vremena i doslovno preko noći zahladnjenju sa srijede na četvrtak, nakon kojeg će ovo iznadprosječno toplo razdoblje zamijeniti suprotno – hladnije od prosjeka. 

Ovom prodoru hladnog zraka prethodio je niz događaja koji su još početkom siječnja dali naslutiti da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Dolazeći sa sjevera ta masa skreće u desno, a nama onda ovdje na Mediteranu dolazi iz smjera sjeveroistoka. Iz tog razloga, a zbog velikih minusa, popularno nosi ime Beast from the East ili Zvijer s istoka. Nama će zvijer idućih dana donijeti prilično hladno vrijeme, iako minusi srećom neće biti kao drugdje u Europi i Americi gdje se proteklih dana mjerilo i -35. Kod nas za sad očekujemo do -10 ili malo niže, na kopnu, i to po noći i rano ujutro, dok će danju biti oko nule. 

Idućih nekoliko dana treba zaštiti biljke, pustiti vodu iz cijevi tamo gdje je potrebno, gdje može doći do smrzavanja, pobrinuti se i za životinje. A mi se trebamo toplije odjenuti i pojačati grijanje te se na otvorenom čuvati ozeblina. 

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!