Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Od 1. do 23. veljače 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 35 prometnih nesreća od kojih devet s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su dvije osobe teško ozlijeđene, dok je 10 osoba lakše ozlijeđeno. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 10 prometnih nesreća, dok su mladi vozači izazvali sedam prometnih nesreća. Vikendima je zabilježeno 16 prometnih nesreća ili 46 posto prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je od 16 do 18 sati i od 20 do 21 sat. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (5) i bočni sudari (5). Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerna uvjetima (6), oduzimanje prednosti prolaska (3) i nepropisno uključivanje u promet (2).

Kako bi tijekom predstojećeg vikenda stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo povoljno, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 26. veljače, do ponedjeljka, 1. ožujka 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.

Pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanje vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i auto-sjedalica za djecu, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor poštivanja prednosti prolaska, nadzor mladih vozača, vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora te nadzor recidivista.

Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila, da se prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) moraju uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu. Ističemo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima. Usprkos većoj temperaturi zraka tijekom vikenda, kolnici će i dalje biti hladni te neće biti ispunjeni uvjeti za sigurno sudjelovanje motociklima i mopedima u prometu.

U prometu se zbog povoljnih vremenskih uvjeta za vikend očekuje veći broj pješaka i vozača bicikala, vozača mopeda i motocikala. Ove skupine sudionika molimo za poštivanje prometnih propisa posebice onih koji se odnose na korištenje pješačkih i biciklističkih staza te poštivanje ograničenja brzine, strane kretanja i korištenja zaštitne kacige. Na vozače ostalih motornih vozila apeliramo da obrate pozornost na sudionike u prometu i vode računa da ih svojim načinom vožnje ne ugroze.

Pratite nas na društvenim mrežama!