Nedovoljan dnevni odmor i prekoračenje tjednog vremena vožnje neki su od utvrđenih prekršaja prilikom provedbe pojačanog nadzora

Od 8. do 14. veljače 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa. Tom prilikom izvršen je nadzor 65 teretnih vozila i 13 autobusa. Utvrđen je 51 prometni prekršaj koji se odnosi na prometovanje teretnih vozila i autobusa.

Nadzorom teretnih vozila utvrđeni su slijedeći prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama: nekorištenje sigurnosnog pojasa (3), nepropisno korištenje mobitela (11), prekoračenje dopuštene brzine kretanja (3), nepoštivanje prometnog znaka (6), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (1), nenošenje vozačke dozvole (2), nepropisna radnja vozilom u prometu (1) i nepropisno parkiranje (1).

Iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odnosima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu utvrđen je 21 prekršaj: neposjedovanje tahografskih listića (5), prekoračenje dnevnog vremena vožnje (6), nedovoljan dnevni odmor (3), nepravilna uporaba tahografa (1), prekoračenje neprekinutog vremena vožnje (3) i prekoračenje tjednog vremena vožnje (3).

Prilikom nadzora autobusa utvrđena su dva prekršaja neposjedovanja tahografskih listića iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odnosima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.
Tijekom tjedna zabilježeno je devet prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Vozači teretnih vozila i autobusa nisu izazvali prometne nesreće, niti su sudjelovali u njima.

Pratite nas na društvenim mrežama!