Obavijest proizvođačima uljane repice!

Pregledom usjeva uljane repice utvrđena je prisutnost velike (Ceutorhynchus napi) i male (Ceutorhynchus pallydactilus) repičine pipe.
Proizvođači bi trebali za toplijeg dijela dana obavezno pregledati svoje usjeve i prema potrebi izvršiti prvu zaštitu protiv ovih štetnika.
Kritičnim brojem za navedene štetnike smatra se:
Velika repičina pipa: 1 pipa/ na 5 biljaka ili 10-20 pipa po lovnoj žutoj posudi
Mala repičina pipa: 1 pipa/ na 40 biljaka ili 1 pipa /1 m²
Tretiranja obavljati u dijelu dana kada su više temperature i nema vjetra. U slučaju pada dnevnih temperatura provođenje zaštite odgoditi.
Za suzbijanje repinih pipa na tržištu su registrirani insekticidi: Mospilan SG, Karate zeon, Poleci plus, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Cythrin max i dr.
Porastom temperature kreće i porast korova pa je potrebno obići usjeve i prema potrebi izvršiti korekciju nekim od navedenih herbicida ovisno o prisustvu vrste korova:
Pantera QT, Targa, Gepard 050EC,Trepach, Fusilade forte, Lontrel 300, Lontrel 72, Clap i dr.

Sredstva za zaštitu bilja potrebno je koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede(FIS baza).
Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida, NN 14/14

Sanja Vuković, dipl.ing.agr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!