Očitovanje VGUK o prijedlogu Zakona o sjemenu i sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

Mnoga pitanja i dvojbe izazavao je među poljoprivrednim proizvođačima Zakon o sjemenu. Iz Ministarstva poljoprivrede objavili su da ovaj zakon donosi uređeniji sustav proizvodnje te stavljanja na tržište i uvoza poljoprivrednog reprodukcijskog materijala. I stručnjaci su dali svoje mišljenje o novom Zakonu o sjemenu, pa tako i križevačko Visoko gospodarsko učilište. Evo što su naveli:

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u posljednje vrijeme dobiva česte upite udruga i malih poljoprivrednih proizvođača o tumačenju nacrta novog Zakona o sjemenu i sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja te ovim putem iznosimo mišljene.

Dosadašnji zakoni i pravilnici nisu potpuno definirali korištenje požetog materijala s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva, što je uzrokovalo mnoge probleme u uzgoju poljoprivrednih kultura, a između ostalog i ponovnu  pojavu već zaboravljenih korova na našim poljima (kukolj Agrostemma githago) te širenje bolesti koje zarazom poljoprivrednih kultura predstavljaju opasnost za zdravlje čovjeka i domaćih životinja (smrdljiva snijet pšenice Tilletia spp.). Rješenje ovih problema ponuđeno je u novom Zakonu prema kojem sjeme mora biti dorađeno u ovlaštenoj doradi čime se sprečava nestručna dorada sjemena u nezakonitim doradama te nezakonito rukovanje pesticidima, što ugrožava zdravlje ljudi i cijeli ekosustav. Dorada je jedan od najvažnijih koraka u procesu proizvodnje sjemena te će ovim Zakonom poljoprivrednicima biti osigurano korištenje kvalitetnog i zdravstveno ispravnog sjemena.  

Iako Zakon rješava mnoge od dosadašnjih problema u sjemenarstvu, mediji su puni negativnih komentara, no ni jedan negativan komentar nisu uputile institucije koje se bave sjemenarstvom, već uglavnom razne udruge koje ovaj Zakon smatraju ugrožavanjem slobode malih poljoprivrednih proizvođača, vrtlara i hobista. Ovakve komentare smatramo nepravilnim tumačenjem nacrta Zakona jer novi Zakon ne spominje navedene skupine već komercijalne proizvođače. Mali poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na tržnicama (stare domaće sorte), vrtlari hobisti i udruge koje proizvode i čuvaju sjeme starih sorti nisu ni na jedan način ugrožene ovim Zakonom, oni će i dalje moći proizvoditi sjeme starih sorti za svoje potrebe, a očekujemo da će to biti još dodatno definirano podzakonskim aktima, odnosno pravilnicima.    

Ovim Zakonom nije ugroženo sjeme starih sorti, već naprotiv, omogućena je komercijalizacija starih sorata bržim i jednostavnijim načinom nego je to bilo dosad.

Zbog svega navedenog, u potpunosti podržavamo novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja te uvođenjem ovog Zakona vidimo bitna poboljšanja u sustavu proizvodnje sjemena.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

Pratite nas na društvenim mrežama!