Od 1.ožujka poskupljuju cigarete, za jedan duhanski proizvod trošarina raste čak do 75 posto

Vijest koja se nimalo neće svidjeti svima koji uživaju u duhanskom dimu dolazi od države koja će od 1.ožujka podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine, a to onda u konačnici znači i povećanje cijena cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda, što je u posljednje vrijeme sve popularnija alternativa klasičnim cigaretama. Ministarstvo financija objavilo je jučer kasno popodne svoj prijedlog uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, po kojem rastu trošarine na sve proizvode obuhvaćene tom uredbom osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna.

Povećanje trošarina na cigarete nije nikakvo iznenađenje, već se ranije znalo da jedan krug slijedi i ove godine, ali zanimljivo je da će se najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na čak 1.400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje trošarine za čak 75 posto, a takav nagli skok trošarine na neki duhanski proizvod u Hrvatskoj dosad nije zabilježen. Tajna se možda krije u tome što su postojeći igrači na tržištu, a među njima i britanski BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili da se podigne baš trošarina na grijani duhan, što je tržišna niša u kojoj su na hrvatskom tržištu znatno jači njihovi konkurenti. Posljednjih godinu i pol BAT prijeti odlaskom iz Hrvatske i premještanje proizvodnje u neku zemlju koja će biti znatno povoljnije za njihove investicije.

           Od 1.ožujka dakle raste trošarina na cigarete koja je dosad bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manje iznos. Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada. foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!