Od ponedjeljka na snazi nove mjere

Kako je premijer Andrej Plenković najavio u četvrtak na sjednici Vlade, Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je detalje novih mjera, koje na snagu stupaju u ponedjeljak.

“Razmišljamo i imamo sliku onih mjera koje se dodatno mogu relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. Znamo da ćemo vrlo pozorno pratiti sve ono što se događa, pogotovo vezano za nove varijante virusa”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji Stožera.

Popuštaju se mjere u četiri kategorije:

Prva je isporuke hrane, pića i slastica iz ugostiteljskih objekata. Izrađen je precizni epidemiološki okvir. Oni koji preuzimaju hranu ili piće se ne smiju zadržavati, nije dozvoljen ulazak u objekt. Razmak mora biti 2 metra, maske su obavezne. Ne smije se puštati glazba, terase treba maknuti, onemogućiti korištenje stolica. Treba istaknuti pravila na ulazu u objekt.

Važno je voditi računa o broju korisnika, može biti jedna osoba na 20 kvadrata. Vodi se briga o provjetravanju. Nakon svake uporabe sprava se mora dezinficirati. Samo vlastiti ručnici i prostirke. Izbjegavati bliski kontakt i zabrana korištenja zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika. Maske pri dolasku i registraciji.

Ograničiti grupe, korištenje maski, predavači trebaju održavati razmak ili se odvojiti pleksiglasom i mjeriti temperaturu, polaznicima isto.

U dječjim igraonicama potrebno je ograničiti broj – jedno dijete na 7 kvadrata. Maske za lice i dezinfekcija sprava, mjerenje temperature prije ulaska u objekt. Evidencija korisnika.

Kladionice – maske su obavezne, razmak od 2 metra.

Automat-klubovi – jedan korisnik na 7 kvadrata. Držanje razmaka od dva metra, ako postoje sjedeća mjesta, razmak mora biti metar i pol, a između stolova 3 metra. Ugostiteljski dio mora biti zatvoren, on nije dozvoljen.

Izvor: nacional.hr

Foto: šv

Pratite nas na društvenim mrežama!