Oprezno na cestama. Ovog vikenda očekuje nas pojačani nadzor prometa

Od 1. do 11. veljače 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 17 prometnih nesreća od čega četiri nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su četiri osobe lakše ozlijeđene. Najčešća vrsta prometnih nesreća bilo je slijetanje vozila sa ceste (6), dok je najčešći uzrok događanja ovih prometnih nesreća bila brzina neprimjerna uvjetima (10). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće, dok su mladi vozači izazvali jednu prometnu nesreću.
Tijekom vikenda zabilježeno je osam prometnih nesreća ili 47 posto prometnih nesreća, a bile su češće od 8 do 11 sati i od 20 do 21 sat. Vikendom je zabilježeno 50 posto prometnih nesreća radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 50 posto prometnih nesreća uslijed neprimjerene brzine (7).

Kako bi tijekom predstojećeg vikenda stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo povoljno, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 12. do ponedjeljka, 15. veljače 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.

Pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanje vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i auto-sjedalica za djecu, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor poštivanja prednosti prolaska, nadzor mladih vozača, vozača bicikala i traktora, te nadzor recidivista i nadzor korištenja zimske opreme.

Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila i prednosti prolaska. Ističemo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima. Ujedno sve vozače podsjećamo da se prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) moraju uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu. Ujedno podsjećamo vozače motocikala da će, usprkos većoj temperaturi zraka tijekom većeg dijela vikenda, kolnici i dalje biti hladni te da neće biti ispunjeni uvjeti za sigurno sudjelovanje motociklima i mopedima u prometu. Za poseban oprez molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi.

Pratite nas na društvenim mrežama!