Otvoreni 2. Dani Marcela pl. Kiepacha – "čuda od djeteta"

Izložbom “Nasljeđe Marcela pl. Kiepacha” i “Strukovno školstvo” u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci danas su otvoreni 2.Dani Marcela Kiepacha. Ovu manifestaciju organizira Grad Križevci s gradskom knjžnicom “Franjo Marković” i Gradskim muzejom Križevci uz potporu Udruge inovatora Hrvatske.

Na otvaranju izložbe obratila se najprije ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi:

-“Drago mi je da smo danas ugostili izložbu Hrvatskog školskog muzeja, a i  mi smo postavili nešto materijala vezanog za Marcela Kiepacha. Jedan patent i  nekoliko fotografija će biti predstavljeno na njegov rođendan, 12. veljače na izložbi “Hrvatska svijetu”  u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika” – najavila je ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi.  

Izložbu i 2. Dane Marcela Kiepacha otvorio je zatim gradonačelnik Mario Rajn koji je izrazio zadovoljstvo što će se cijeli tjedan odvijati programi. Pozvao je sve zainteresirane da prate virtualnu izložbu inovacija kao i predavanja koja slijede tokom ovog tjedna:

-“Drago mi je da postoji zamah znanstvene zajednice baš na tragu i motivacijom Marcela Kiepacha, ali i što imamo mlade koji će i dalje doprinositi svojim daljnjim istraživačkim radovima” – kazao je gradonačelnik iskazavši podršku svima koji žele dati na značaju Marcela pl. Kiepacha.

-“On je brend grada Križevaca, ali može puno i dalje pronositi ime Križevaca” – dodao je gradonačelnik Mario Rajn. 

O velikom izumitelju na polju elektrotehnike Marcelu Kiepachu, rođenom u Križevcima 12. veljače 1894 , “čudu od djeteta” kraće predavanje održao je zatim učenik Osnovne škole Sveti Petar Orehovec Područne škole Gregurovec Fran Tukša pod vodstvom učiteljice Emine Baričević.

U sklopu Dana Marcela Kiepacha sutra u 17.30 predavanje “Fizika iza Kiepachovih izuma”  održat će dr. sc. Andrej Dundović u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”. Nakon predavanja uslijedit će prikaz dokumentarnog filma “Velikani u sjeni: Marcel pl. Kiepach – izumitelj u kratkim hlačama”. Od 10.-12. veljače u Gradskoj knjižnici “Fran jo Marković” održavat će se izložba “Marcel pl. Kiepach očima djece”, u četvrtak je radionica “Vožnja robotima od knjižnice do Ulice Marcela Kiepacha, a 12. veljače, povodom rođendana velikog izumitelja na njegov grob bit će položeni vijenci.

Dani Marcela Kiepacha održavaju se u našem gradu do 12. veljače.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!