Pelješki most i pristupne ceste u prometu sredinom 2022.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je započeo obilaskom gradilišta Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Danas se postavlja jedan od elemenata rasponske konstrukcije koji će spojiti kopnenu stranu mosta u Komarni s ostalim stupovima mosta. 

Premijer Plenković najavio je da će cjelokupna izgradnja mosta i pristupnih cesta biti završena do lipnja 2022. godine.

“To je važan korak u izgradnji Pelješkog mosta za koji očekujemo da bude spojen do kraja godine, a dovršetak svih pristupnih cesta očekujemo do lipnja 2022.”, rekao je premijer Plenković.

“Otprilike smo godinu i pol dana do završetka cjelokupnog projekta povezivanja juga Hrvatske, a to je naš ključni cilj: osigurati integritete državnog teritorija”, istaknuo je.

Stoga je, kako je dodao, projekt povezivanja hrvatskoga juga s ostatkom zemlje vrijedan 550 milijuna eura i sufinanciran iz EU-a iznosom od 357 milijuna eura, “zaista od strateškog značaja i veseli da će biti završen i realiziran za godinu i pol dana”.

“Taj projekt će zaista biti generacijski projekt svih nas”, poručio je.

Studentski dom u Dubrovniku vrijedan 219 milijuna kuna snažan iskorak u ulaganju u obrazovanje

Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji premijer Plenković nastavio je u Dubrovniku, gdje je  sudjelovao na otvorenju studentskog doma, s 253 smještajne jedinice.

“Sjajan projekt vrijedan 219 milijuna kuna, sufinanciran europskim sredstvima, sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada, Županije i Sveučilišta”, istaknuo je i dodao da je time riješen i problem smještaja studenata u privatnim kapacitetima tijekom sezone.

Unatoč činjenici da se nastava trenutno odvija on-line, već sada je u studentskom domu 170 studenata, kazao je premijer i dodao da će novi dom biti mogućnost i za razmjenu studenata iz drugih zemalja kroz program Erasmus.

“Nakon vrtića 2019. i osnovne škole na Montovjerni 2020., ovaj studentski dom u Dubrovniku predstavlja snažan iskorak kvalitete i ulaganja u obrazovanje i u mlade generacije, što je ključ razvoja Hrvatske”, poručio je.

Istaknuo je da se, i kod Pelješkog mosta i kod studentskog doma, ali i kod Zračne luke Dubrovnik i Centra za gospodarenje otpadom te ostalim ulaganjima u infrastrukturu, radi o kontinuitetu rada na razvoju grada i županije. 

Nakon sastanka s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem i županom Dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, premijer Plenković nazočio je potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Vlada Republike Hrvatske

Pratite nas na društvenim mrežama!