Pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa kreće sutra

U 2020. godini vozači teretnih automobila izazvali su 74 prometne nesreće od kojih 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 58 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama četiri vozača teretnih automobila zadobila su teške tjelesne ozljede, a 13 ih je zadobilo lakše. Najčešći uzroci prometnih nesreća bili su vožnja neprimjerenom i nepropisnom brzinom (9), nepropisno kretanje kolnikom (9) i nepropisno mimoilaženje (9). Pod utjecajem alkohola bilo je 10 vozača teretnih automobila.

U istom razdoblju zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom koju je zbog nepropisne vožnje unatrag, izazvao vozač autobusa.

Kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća koje čine vozači teretnih automobila i autobusa te povećala sigurnost svih sudionika u prometu, od 08. do 14. veljače 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.

Pojačano će se nadzirati ispravnost vozača i vozila odnosno provjera alkoholiziranosti vozača, tehnička ispravnost vozila, valjanost vozačke i prometne dozvole, smještaj tereta, nadzor najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja, korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela, poštivanje odredbi Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika.

Promet teretnih automobila i autobusa nadzirati će se na svim cestama, pri čemu će se pozornost posvetiti autobusima kojima se organizirano prevoze djeca.

Nadzor teretnih automobila i autobusa provoditi će se istodobno i na području ostalih policijskih uprava, kao i zemljama članicama Europske unije.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora teretnih automobila i autobusa sankcionirat će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

Pratite nas na društvenim mrežama!