Premjer: Stiže veći broj cjepiva, do kraja ožujka možemo procijepiti i do 500 tisuća ljudi

Premijer Plenković istaknuo je jučer da će Adriatic Business centar u Šibeniku postati inkubator inovativnih ideja. ABC centar generirat će nove vrijednosti za ovu županiju, stvarat će bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu, poručio je.

Što se tiče procesa cijepljenja građana, premijer Plenković kazao je da je od početka naglašavao kako je jako važno da, jednom kada cjepivo stigne, cijela piramida bude dobro organizirana i dobro strukturirana te sukladna Nacionalnom planu cijepljenja.

“Inzistirao sam da usvojimo taj Plan upravo da bismo mogli pratiti i najugroženije i najizloženije i naše sugrađane starije dobi i one koji su krhkog zdravlja. Očito je tu došlo do nekih devijacija. Ono što je sada dobro je da možemo očekivati pristizanje većeg broja cjepiva – do kraja ožujka 7000 tisuća doza – što znači da ćemo u roku od pet tjedana od danas procijepiti možda čak i 500 tisuća ljudi”, kazao je.

Dodao je da je jučer održana video-konferencija nekoliko premijera država članica Europske unije i predsjednika Europskoga vijeća te da se svi nalaze u istoj poziciji.

“Svi su jednako ljuti i frustrirani na sporu dinamiku dostave cjepiva i glavna tema koju imamo prema Europskoj komisiji je da se u razgovorima s čelnicima farmaceutskih kompanija, s kojima su potpisani ugovori, ispune obaveze”, poručio je.

Podsjetio je da je hrvatska Vlada naručila 1,9 milijuna doza Pfizera, milijun doza Moderne, 2,7 milijuna doza AstraZenece i 900 tisuća doza Johnson&Johnsona te da bi po logici stvari Hrvatksa imala dovoljno doza za procijepiti više nego svu populaciju koja je predodređena za cjepivo.

Sada je pitanje proizvodnje cjepiva i njegove dostave.

“Kao turistička zemlja želimo učiniti sve da što veći broj ljudi procijepimo do ljeta”, naglasio je.

Dodao je da je na ministru zdravstva da ispita moguće nepravilnosti u procesu cijepljenja, odnosno cijepljenja prije reda.

Izvor i foto: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!