Pripremite se na pravo proljetno vrijeme

Meteorolog Zoran Vakula kaže kako će posljednjih deset dana veljače imati gotovo proljetna obilježja, osobito po temperaturi.
“Od nedjelje će biti stabilnije, i dalje uz većinom slab vjetar, koji će omogućavati maglu i niske oblake, osobito na sjevernom Jadranu te u većini nizina unutrašnjosti. Ostvare li se trenutačno vjerojatnije prognoze – magla neće biti dugotrajna pa će poslijepodnevna temperatura biti uglavnom oko 15 °C. Naravno, ne smije se isključiti mogućnost za ponegdje i osjetno nižu. No barem će temperaturni minusi većinom izostati.

Pritom valja spomenuti kako u mnogim mjestima vjerojatno ipak neće biti baš tako toplo kao početkom mjeseca, kada su neki dani već ujutro imali temperaturu višu od prosječne poslijepodnevne, ali nećemo imati ni one suprotne ekstreme s poslijepodnevima hladnijim od prosječnog jutra. I to ne samo na Jadranu, nego i u kopnenom području, gdje će i ova veljača
biti jedna od toplijih u povijesti”, navodi Vakula, dodajući da će idućih dana tek rijetki trebati kapute.

Za vikend i početkom sljedećega tjedna još toplije, kao da je proljeće, osim u područjima s dugotrajnom maglom. U kontinentalnim krajevima će oblačnije i vjetrovitije biti u subotu, kada još ponegdje može pasti malo kiše, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Ni na sjevernom dijelu Jadrana u subotu posvuda neće biti suho, ali vrlo vjerojatno hoće od nedjelje, kada će najprije biti sunčano, zatim često maglovito, uz uglavnom slab jugoistočni vjetar. Temperatura zraka bit će viša od prosječne za veljaču, piše HRT.

Foto: RKZ

Pratite nas na društvenim mrežama!