Priroda liječi i uljepšava nam život

Okretanje prema prirodi zbog dobrobiti tjelesnog i mentalnog zdravlja nije moderan pojam. Liječnici su 1880-ih redovito propisivali pacijentima provođenje vremena na selu zbog njegove ljekovite moći, prema pisanju Adama Andersona, kritičara s fakulteta Rhode Island School of Design. Objašnjava da je tek 1930-ih medicinski napredak koji su stvorili ljudi, poput cjepiva i anestetika, imao prednost nad prirodom. Nakon godina usavršavanja sterilnog medicinskog okruženja i znanstvenih otkrića, Andreson kaže da se priroda “vraća na velika vrata. Sada znanstvenici pokazuju stvarne mentalne i fizičke podatke koji pokazuju da ona doista ima velik utjecaj“.

Jedna često citirana studija, objavljena 1984. godine, pokazala je da je pogled kroz prozor u bolničkoj sobi pomogao pacijentima koji su se oporavljali od operacije žuči da se oporave jedan dan brže, trebali su manje lijekova protiv bolova i imali su manje postkirurških komplikacija za razliku od pacijenata čiji su kreveti imali pogled na goli zid sobe. Gotovo 10 godina kasnije doktor Roger Ulrich i kolege u Švedskoj otkrili su da su pacijenti koji su gledali fotografije koje prikazuju vodu manje uznemireni i da im treba manja doza lijekova protiv bolova od onih koji su gledali apstraktnu umjetnost ili nisu uopće gledali umjetnička djela.

Štoviše, brojna istraživanja iz različitih izvora otkrila su da prisutnost prirode, bilo biljaka u zatvorenom prostoru ili pogled s prozora na vrt, može povećati zadovoljstvo pacijenata i njihove obitelji. Pokazalo se i da priroda utječe na oporavak nakon boravka u bolnici. U jednoj studiji, osobe koje su preživjele moždani udar doživjele su 20-postotno smanjenje rizika od smrti nakon vremena provedenog u bolnici ako su živjele u blizini visoke koncentracije zelenih površina.

“Znamo da pacijenti koji su gledali na prirodu osjetili razne benefite. Ali zamislite koliko bi im tek boravak u prirodi pomogao u oporavku“, rekla je Teresia Hazen, koordinatorica programa u Legacy Healthu, zdravstvenom sustava u Portlandu koji se smatra vodećim u području terapeutskih vrtova. Ona nije jedina djelatnica u bolnici koja je to uvidjela. Novoizgrađene ili obnovljene bolnice širom svijeta posvećuju svoje resurse u uključivanje priroda u svoje komplekse. Najčešće to čine u obliku “ljekovitih” ili terapijski vrtova. Iako ne postoji standardna definicija, ljekoviti vrtovi obično su biljna okruženja posebno dizajnirana da korisnicima omoguće interakciju s ljekovitim elementima prirode. Iako se mogu nalaziti u privatnim kućama ili na javnim prostorima, ti se vrtovi najčešće nalaze u zdravstvenim, rehabilitacijskim i terapijskim ustanovama.

“Bolnički vrt može izgledati puno drugačije od interijera bolnice”, rekao je Andreson. To dovodi do “sposobnosti da se pobjegne iz tog okruženje i misli zaokupiraju prirodnim ljepotama”. Ljekoviti vrtovi mogu poslužiti kao sustav nagrađivanja ili motivacija da pacijenti ustanu iz kreveta. Oni također mogu osigurati prostore za niz obitelji, skupina ili pacijenata koji žele voditi privatne razgovore ili im treba trenutak samoće.

Izvor: samopozitivno.com
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!