Projektom »Aktivno starenje« GDCK želi se poboljšati kvaliteta života starijih osoba

Među brojnim projektima Gradskog društva Crvenog križa Križevci nalazi se i projekt  »Aktivno starenje« namijenjen osobama starije životne dobi.

-»Klub osoba treće životne dobi oformili smo još 2005. godine i on je bio uvijek aktivan. Iz njega je izniknuo i Dnevni boravak, a mi smo sada i proširili djelatnosti prema interesima korisnika. Još jedan projekt Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike  je dvogodišnji program

»Aktivno starenje« i za prvu godinu je odobreno 113.000 kuna« – rekla nam je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus. Ističe da je projekt jako dobro koncipiran i njime se misli pokriti stariju populaciju

osim u gradu i u općinama gdje djeluje križevački Crveni križ.

– »Imamo i svoja općinska društva Crvenog križa u svim našim općinama i imamo veliko iskustvo kroz pružanje usluga i znamo interese naših korisnika i želimo im poboljšati kvalitetu života« – dodala je Đurđica Trbus.

Od voditeljice projekta Ivane Đurinić doznajemo da  se provodi u gradu Križevcima i općinama Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno.

– »Program je namijenjen starijim osobama u lokalnoj zajednici koje se kroz organizaciju dnevnih aktivnosti žele potaknuti na sudjelovanje u životu lokalne zajednice kako bi se podigla razina kvalitete njihovog života. Cilj je starijim osobama u zajednici pružiti mogućnost provođenja slobodnog vremena u društvu svojih vršnjaka, a sve u cilju njihovog integriranja i aktivnog

sudjelovanja u životu lokalne zajednice« – kaže o ciljevima programa voditeljica Ivana Đurinić.

Ističe da će se kroz program organizirati razne aktivnosti i time pozitivno utjecati na fizičko i psihičko zdravlje starijih osoba. Vjeruje se da će se time potaknuti osjećaj korisnosti i prihvaćenosti u društvu te osjećaj pripadnosti grupi kod starijih osoba. Želi se ostvariti međugeneracijska suradnja kroz povezivanje starije generacije sa mlađima kroz radno-okupacijske radionice: ručni rad, radionice za razvoj kreativnosti i slično.

Edukacijska aktivnost bit će usmjerena na informatičko opismenjavanje korisnika i edukaciju o mogućoj štetnosti ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Kroz kulturne aktivnosti programa organizirati će se književne večeri te izložbe etnografske građe, u zabavnim aktivnostima učenje o zdravicama kao dijelu tradicije Križevačkih štatuta, tečajevi plesa i drugo.

U dijelu zdravstvenih aktivnosti održavati će se predavanja o zdravlju i prevenciji bolesti, zaštiti od korona virusa i slično.

U provedbi programa sudjelovat će i vanjski izvoditelji, a jedna od izvoditlejica je dr.sc. kineziologije i kineziterapije Maja Zegnal Koretić. Ističe da je kretanje i rad najzdravije i najbolji lijek za stariju populaciju, što je poznato još od davnine.

– »Motivirajući se tom izrekom pridružila sam se ovom hvalevrijednom projektu. Primarna misao je bila da se ljudi okupe i uz samu tjelovježbu koja bi se provodila, da se druže i socijaliziraju. Smisao je da se počne više kretati,

da su to ciljani programi za provođenje tjelesne aktivnosti. Ona je programirana i provodit će se na jedan pravilni, stručan način, upravo za stariju populaciju. Vjerujem da je došlo vrijeme da svi razmislimo o našim aktivnostima kako bi mogli dobiti još veću kvalitetu našeg življenja i da si očuvamo zdravlje. Mislim da je ovo idealna prilika i jedan prekrasna projekat « – poručila je dr. sc. Maja Zegnal Koretić i pozvala zainteresirane da se odazovu kada se započne provoditi ovaj dio projekta.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!