Pružiti podršku, informaciju, educirati, savjetovati, osnažiti i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka 2021. udruga SVE za NJU predstavlja portal kojemu je cilj pružiti podršku, informirati i osnažiti onkološke bolesnika, ali i okupiti sve udruge i zdravstvene ustanove u adresaru besplatnih stručnih savjetovališta.

Šest od deset pacijenata treba barem inicijalnu psihološku podršku, trećina treba kontinuiranu podršku i praćenje, a psihološku pomoć potrebno je tijekom liječenja oboljelog i nakon smrti osigurati i članovima obitelji i njegovateljima, zaključak je u nedavno usvojenom Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. (NSOPR). Implementacijom ovog dokumenta Hrvatska može značajno unaprijediti prevenciju i liječenje onkoloških bolesti, smanjiti smrtnost od raka i povećati preživljenje.

Kako to ne bi ostala samo „lista želja“, udruga SVE za NJU, jedan od sudionika platforme Hrvatska protiv raka, koja je pokrenula inicijativu za usvajanje NSOPR-a, paralelno je već započela projekt izgradnje portala psihoonkologija.hr na kojemu onkološki bolesnici i članovi obitelji na jednom mjestu mogu pronaći ne samo edukaciju o psihičkim teškoćama onkoloških bolesnika, nego i cjelovit nacionalni adresar besplatnih stručnih savjetovališta u zdravstvenom sustavu i udrugama.

Udruga SVE za NJU od osnivanja zagovara psihološku pomoć kao integrirani dio onkološkog liječenja, promiče koristi i vrijednosti psihoonkologije u praksi i pruža stručnu psihološku pomoć u Centru za psihološku pomoć. To je na tragu standarda onkološke skrbi koje promiče International Psycho-Oncology Society (IPOS) – psihološka pomoć je univerzalno ljudsko pravo, a distres kod onkoloških bolesnika treba mjeriti kao šesti vitalni znak nakon temperature, krvnog tlaka, pulsa, disanja i boli.

Izvor: živim.hr
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!