Rezultati pojačanog nadzora prometa – upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2,79 promila

Tijekom vikenda, od 29. siječnja do 1. veljače 2021., na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća.
Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, ne postupanje sukladno značenju prometnog znaka, nepropisno kretanje kolnikom i nepropisno vršenje radnje parkiranja vozila.
Vozač pod utjecajem alkohola, koji je ujedno i mladi vozač,  izazvao je jednu prometnu nesreću. Do nesreće je došlo radi nepropisnog kretanja kolnikom.

Sankcionirano je 118 prometnih prekršaja od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 43 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila uhićena, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 31. siječnja, u 13.33 sati, na državnoj cesti broj 28, u Kenđelovcu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 108 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.
Ističemo i vozača koji je u subotu, 30. siječnja, u 15.54 sati, na državnoj cesti broj 2 Ulici Stjepana Radića u Vlaislavu upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 103 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 31. siječnja, u 20.35 sati, u Ulici Ljudevita Gaja u Križevcima, kod 41-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,79 promila. Vozač je bio uhićen i smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja nisu zatečeni recidivisti.

Nadalje, izvršen je nadzor 28 mladih vozača. Mladi vozači počinili su 11 prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (1,00 – 1,50 g/kg – 2, iznad 1,50 g/kg – 1), tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, prekršaj upravljanja vozilom za koje je istekla registracija, prekršaj upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i dva prekršaja nepropisnog kretanja kolnikom. Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 31. siječnja, u 13.10 sati, u Ulici kralja Tomislava u Kloštru Podravskom kod 21-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,73 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.  

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista te vozača traktora i bicikala.

Ponovno podsjećamo vozače da su u slučaju događanja prometne nesreće s materijalnom štetom dužni, ukoliko je to moguće, vozila ukloniti s kolnika, omogućiti normalno odvijanje prometa te popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima prije nego napuste mjesto prometne nesreće.  U slučaju da na mjestu prometne nesreće nema vlasnika vozila ili druge oštećene stvari, vozač je dužan tom vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je izazvao prometnu nesreću.

Za poseban oprez molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, posebice prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prometovanja raskrižjima.
Kako su se ponovo svi učenici osnovnih škola vratili u školske klupe, sve vozače molimo za izraziti oprez i poštivanje prometnih propisa u zonama škola

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!