Sinoć je u Podrumskoj dvorani Hrvatskog doma održano predavanje

U sklopu projekta Future Hub Križevci sinoć je održano prvo znanstveno – popularno predavanje za javnost i to uživo, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma.
Predavač dr.sc. Petar Pavlović zainteresiranoj publici govorio je o skrivenoj vezi između gravitacije i elektromagnetizma, koje je Einstein neuspješno pokušavao ujediniti i proučavao ih u zadnjem desetljeću života.

Ono što su posjetitelji mogli vidjeti i čuti je da su se nekad elektromagnetizam i gravitacija razumijevali kao potpuno odvojene pojave, da bi se u klasičnoj fizici veoma približili. Danas su međutim teorije koje ih
opisuju, opća teorija relativnosti i kvantna teorija polja, u potpunosti različite i čine se kao nespojive.

Doktor Pavlović je iznio kako se opis gravitacije i elektromagnetizma može pokušati ujediniti. Također se diskutiralo i o nedavno objavljenim rezultatima znanstvenika uključenih u rad znanstveno – obrazovnog
centra Future Hub te su ujedno najavili i neka buduća znanstvena istraživanja i predavanja. Nakon predavanja, doktor Pavlović je posjetiteljima odgovarao na mnoga zanimljiva pitanja.

radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!