Sputnjik V – rusko cjepivo koje traži pola planete

    Vladimir Putin zasigurno ima barem mali smiješak na licu. Isprva dočekano s  nepovjerenjem, rusko cjepivo protiv covida – 19 pokazalo se učinkovito i danas je Sputnjik V prihvaćen u znanstvenim krugovima, a to je potvrdio i časopis Lancet. I upravo je prije svega ovo potvrda znanstvenog i političkog uspjeha Rusije i Vladimira Putina. 

Podsjetimo, u proljeće 2020., Aleksander Gincburg, ravnatelj Instituta Gamaleja, pohvalio se da su razvili dobar proizvod pa je sebi ubrizgao eksperimentalnu verziju cjepiva koje će dobiti ime Sputnjik V. Putin je 11. kolovoza obznanio da je baš u Rusiji odobreno prvo cjepivo protiv covida – 19 svijetu, a znanstvenici u inozemstvu primili su to s dozom nepovjerenja jer je proizvod bio testiran na nekoliko desetaka vojnika. U stvarnosti je već i prije treće faze kliničkih ispitivanja ruska elita primila cjepivo, a među njima i jedna od Putinovih kćeri. Masovno cijepljenje ruskog stanovništva počelo je u prosincu 2020. godine, u trenutku kada su i u Europi i u Sjedinjenim Državama počela cijepljenja proizvodima koje su razvili Pfizer i Moderna. 

    Sputnjik V odobren je za sada u petnaestak zemalja – od bivših sovjetskih reupublika kao što su Bjelorusija i Armenija, preko svojih saveznika Venezuele i Irana do Argentine, Alžira, Pakistana, a Sputnjikom se cijepi i u Hrvatskoj. Mađarski premijer Viktor Orban požurio je odobriti Sputnjik za svoju zemlju, ne čekajući da to učini Bruxelles u ime EU čije strukture Orban smatra presporima. Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je njemačku pomoć kako bi se proveo europski postupak pa čak i za moguću ” zajedničku proizvodnju”. U međuvremenu, britansko – švedska  AstraZeneca i znanstvenici koji su razvili Sputnjik V objavili su da rade na kombinaciji njihovih dvaju cjepiva.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!