Stjepan Kušec – problemi u stočarstvu su brojni, svinje se nemaju kome prodati

Stjepan Kušec poznati je stočar u našem kraju, potpredsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske i predsjednik Odbora za svinjogojstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori s kojim razgovaramo o problemima u ovom dijelu poljoprivrede.

“Već mi je neugodno govoriti o svim problemima koji se ovdje javljaju. Imamo situaciju da se svinje nemaju kome prodati, a s druge strane sve je poskupilo, sojina sačma koja je važna za hranu svinja, struja i ostali troškovi. Ako netko i uspije prodati svinje, cijene su niske i ljudi će se sve teže odlučivati da se time bave.” – kaže Stjepan Kušec.

Naglašava da je u Hrvatskoj došlo do velikog zasićenja mesa iz uvoza.
“Ništa se dobro nije uredilo za svinjogojstvo. Proizvodnja svinja košta oko 2 kune više za kilogram proizvedene svinjetine od onoga pošto se može prodati. Čovjek ne zna da li da sve to prekine ili ide dalje, jer dugo se to ne može izdržati. Još uvijek nije dovoljno obilježeno odakle dolazi meso na tržište. I u velikim firmama je problem da se održe, ne samo kod nas malih proizvođača. Ne znamo da kada će biti takva situacija u svinjogojstvu.

-“Naš hrvatski uzgojni program je baziran na tipu velikog jorkšira, landrasa, eventualno nešto duroka i terminalna pasmina piatren i to je najbolja kvaliteta. Taj program ima i Austrija i mnogi drugi.
Puno odojaka se i uvozi i to su uglavnom hibridizirani. Mislim da tu nema toliko udjela mišićnog tkiva, negdje dobijete vodnjikavo meso, a veliki jorkšir i landras sa durokom je najbolja kvaliteta mesa”- ističe Stjepan Kušec.

ji/radiokrizevci. hr

Pratite nas na društvenim mrežama!