Subvencionirani stambeni krediti – kreće novi krug prijava

    U prvoj polovini mjeseca ožujka očekuje se objava javnog poziva za subvencionirane stambene kredite građanima za što je ove godine planirano utrošiti 50 milijuna kuna, priopćeno je u utorak iz Ministarstva. Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, zajedno s predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama ( APN ) u utorak je održao inicijalni sastanak s predstavnicima banaka koje su dosad sudjelovale i pratile poziv za subvencioniranjem stambenih kredita. 

    Nakon što su, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, u prosincu 2020. godine u Saboru usvojene izmjene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, produljen je rok provođenja ove poticajne mjere za mlade sve do 2023. godine. Za sve zainteresirane kreditne institucije unutar iduća dva tjedna bit će objavljeni javni poziv za dostavu ponuda vezanih uz visinu kamatnih stopa, što je ujedno i prvi korak prema raspisu novog javnog poziva za građane, navodi se u priopćenju. ” Nakon što budu provedene sve potrebne pripremne radnje, očekujemo da bi javni poziv prema građanima mogao biti otvoren u prvoj polovici mjeseca ožujka. S obzirom da je svrha ovog Zakona poticati demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje odlazaka broja mladih obitelji, ovaj će poziv biti otvoren sve do utroška planiranih sredstava za subvencioniranjem, što u 2012. godini iznosi 50 milijuna kuna”, istaknuo je ministar Horvat. 

    U APN-u se svakodnevno zaprimaju novi zahtjevi za dodatnim subvencioniranjem radi rođenja djeteta, stoji u priopćenju. Inače, po objavi javnog poziva za odabir kreditnih institucija teče rok od osam dana unutar kojih su kreditne institucije pozvane dostaviti svoju ponudu. Istekom tog roka, pristigle ponude kreću u obradu te se s odabranim kreditnim institucijama zaključuje ugovor o poslovnoj suradnji, navode iz Ministarstva. Potom će se na mrežnim stranicama Ministarstva i APN-a objaviti popis odabranih kreditnih institucija, a zatim slijedi objava oglasa za subvencioniranje stambenih kredita prema građanima. Od tog trenutka, građani će moći prema kreditnim institucijama podnositi svoje zahtjeve, dok će one krenuti s predajom istih prema APN-u od datuma koji će biti određen u samom pozivu. Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!