Sve poznatiji mladi književnik iz Koprivnice Marko Gregur dobio nagradu Fric 2019./2020. za roman 'Vošicki'

Nagrada Fric 2019./2020. dodijeljena je u četvrtak Marku Greguru za roman ‘Vošicki’ – romansiranu biografiju Vinka Vošickog, izdavača-entuzijasta i ‘vjernika’ knjige koji je 20-tih godina 20. stoljeća prijateljevao s Miroslavom Krležom, po čijem pak nadimku Fric nagrada i nosi ime. Nagrada Fric dodjeluje se za najbolji premijerni naslov fikcijske proze. Laureat Gregur kazao  je kako će ovaj trenutak sigurno pamtiti i zbog činjenice da je nagrađen za roman koji je književni spomenik nepravedno zaboravljenom Vošicom.

Također, smatra kako se zbog ove nagrade koja nosi ime po nadimku Miroslava Krleže, taj veliki književnik ‘vraća’ u Koprivnicu u kojoj mu je suradnik bio češki doseljenik Vinko Vošicki koji se u Koprivnicu doselio 1909. Neposredno nakon Obznane, kada se to nitko drugi nije usudio Vošicki je, podsjetio je Gregur, objavljivao Krležina djela, a bio je šire poznat po objavljivanu romana Karla Maya za što je imao licencu.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci, u ljetu je ovaj roman autor Marko Gregur predstavio križevačkoj publici u prostoru Galerije K2 . Tada je kazao:

“Osjećam da me publika podržava, za sada su reakcije dobre, ostalo će reći čitatelji. Čini mi se da knjiga živi”. Kakve su bile reakcije pokazalo se i sada, osvajanjem ove vrijedne nagrade. (dhk, ji)

foto:ji

Pratite nas na društvenim mrežama!