Tamara Premuš, predsjednica Udruge "Maslačak" – udruga postoji već 30 godina

Članovi Udruge »Maslačak« Križevci vrijedno rade, provode svoje aktivnosti, a vodstvo udruge nastoji im osigurati kvalitetniji život.

Cijela zajednica ih podržava, mnogi im pomažu i to im, prema riječima predsjednice Tamare Premuš, daje »vjetar u leđa« da nastave dalje.

-»Tu smo već 30 godina, a prošla  godina je bila vrlo izazovna. Kao i svi drugi, morali smo se prilagoditi cijeloj situaciji, ali našli smo načina da radimo« – kaže predsjednica udruge Tamara Premuš.

Udruga “Maslačak” broji 150 članova, a to su mladi, roditelji, udomitelji i osobe koji podržavaju rad udruge.

Najveći problem im je prostor. Ljeti su bili na otvorenom, u svom vrtu, na zraku u Gundulićevoj ulici. Podijelili su se u dvije grupe da bude manje osoba na okupu jer niti prostor im ne dozvoljava da ih bude više. Pripremljeni su svi planovi za daljnji rad, samo se čeka održavanje skupštine da ih potvrdi. Imaju dosta projekata i planova pa nastavljaju s projektom »Poludnevnog boravka«.

– »To je drugi trogodišnji program koji je financiralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike te prošle godine sufinancirao Grad i Koprivničko-križevačka županija. Prošle godine nam je prošao projekt »Maslačak misli zeleno« koji smo prijavili na natječaj INE u partnerstvu  s Gradom Križevcima. Zahvaljujući tome uredit ćemo prostor preko puta naše kuće u Gundulićevoj ulici, složiti mali park jer cilj je sadnja drveća, raslinja i bilja. Postavit ćemo ljuljačku za djecu i osobe u invalidskim kolicima. Tamo nam je složeno i parkiralište u suradnji s Gradom na čemu zahvaljujem, jer treba dovoziti teško pokretne članove. Uz ovo, spomenula bih da bi ove godine išli u proširenje prostora« – kaže o radu i planovima »Maslačaka« Tamara Premuš.

-»Imamo velikih problema s prostorom. Kuća je adaptirana i tada je bila donekle dovoljna, ali kako imamo sve više korisnika i taj poludnevni boravak traži neke prostorne kapacitete, pošto nema nekog drugog prostora, a u COOR-u isto više nismo, u dogovoru s Gradom zatvorili bi terasu da bi dobili nekakav dodatni prostor za naše aktivnosti.-« najavljuje Tamara Premuš.

Udruga »Maslačak« partner je i na projektu »Zdrav život za sve« kojem je nositelj Atletski klub Križevci, no zbog hladnog vremena i zatvaranja teretana aktivnosti se trenutno ne mogu odvijati.

-»Imamo i europski projekt, već šesti na kojem smo partneri i to sada udruzi »Korak dalje« iz Daruvara i tu je naglasak na djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Projekt nam je dobrodošao da možemo raditi s djecom koja su udomljena kod sestara Bazilijanki, a dio njih polazi i COOR. Do 20. ožujka traje projekt  “Pružanje osobne asistencije osobama s intelektualnim teškoćama”. Nadamo se da će  ići i dalje i to je velika pomoć za naše članove. Potrebe ima i za više, ali ovisni smo o projektima. Nadam se da će ove godine biti susreta i druženja. Sve smo to stavili u naš plan, a vidjet ćemo kako će se odvijati. Tu smo za sve naše članove kao i za one nove koji se žele učlaniti da im pružimo pomoć i podršku.” – napominje Tamara Premuš.  

Produžena je akcija sakupljanja čepova, pa svi koji to žele mogu ih donijeti u Gundulićevu ulicu.

Osim plana Kluba “Maslačak” načinjen je i plan same Udruge, a treba izraditi i Strateški plan od 2021.- 2025. godine. Kroz svoje aktivnosti rade i na osvješćivanju zajednice o potrebama i mogućnostima djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama. Prošle godine moralo se odgoditi obilježavanje 30-te obljetnice postojanja udruge, pa se možda to uspije organizirati ove godine.

ji/radiokrizevci. hr

Pratite nas na društvenim mrežama!