Tisuće ljudi na prosvjedu u Zagrebu: 'Kakva je to država u kojoj se bojiš reći da želiš raditi''

Udruga Glas poduzetnika (UGP) organizirala je prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Prosvjed je počeo u srijedu u 10 sati, a iz Glasa poduzetnika poručuju da su ga organizirali zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Prosvjed je također organiziran kako bi se naše vladajuće upozorilo na nedovoljne gospodarske mjere za firme pogođene koronakrizom.
Možda do ničeg ovakvog ne bi došlo, no sve je krenulo nakon represije nad nekolicinom poduzetnika i ugostitelja koji su u znak prosvjeda ovog ponedjeljka otvorili svoje ugostiteljske objekte, teretane, pizzerije, što je rezultiralo pritvaranjem vlasnika teretane Quantum Andrije Klarića. Pozvani su svi poduzetnici, obrtnici, zaposlenici, te ostali građani da im se pridruže.

“Želimo disati, živjeti, želimo pravo na rad. Danas sam saznala da je jedan kolega bez kruha 15 dana. Neka oni budu na 4.000 kuna i kažu kako s tim preživjeti. Žalosno je da živimo s roditeljima”, poručila je jedna prosvjednica.

“Predlažem da političari daju plaće ovim herojima i zamijene se pa da vidimo kako će im biti. Jučer u policiji sam vidio da su to krasni ljudi, nije problem u njima koji moraju provoditi glupe zakone, nego u onima koji ih donose. Političarima, prvenstveno Vladi, molim vas, prestanite nas maltretirati. Ako niste u stanju voditi koronakrizu, bavite se nečim drugim. Ova gruda se treba zakotrljati i donijeti novi život”, rekao je Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je završio u pritvoru nakon što je otvorio teretanu.

“Svaki dan vidimo ljude kako se tiskaju u toplicama, vidimo redove za kavu, gužve u šoping centrima… Smatramo da ne postoji znanstveni dokaz da se slučajevi mogu povezati s ugostiteljima i fitness centrima. Dajte nam da radimo!”, rekao je Oreščanin i dodao da će svima dijeliti kave za van.

“Zašto ću u srijedu u 10.00 biti na Trgu? Nema to veze s Covidom niti mjerama. Poslovna klima je u ovoj zemlji bila losa i prije Covida. Bili smo zaostalo, korumpirano i loše društvo i prije, a ogromna je šansa da ćemo to ostati i iza Covida. To je glavni razlog zbog kojeg ću doci. U životu me ništa nije dovoljno motiviralo da izađem na cestu i izrazim nezadovoljstvo, ali gunđati na Facebooku vise nije opcija. Ne mogu vise stajati sastane i ponašati se kao da me se stvari ne tiču, jer to jednostavno nije istina. Dosta mi je. Ili ću pokušati promijeniti koliko mogu, ili ću otići u drugu zemlju i tamo graditi svoj život. Al pod ovim pravilima vise ne želim igrati.”- izjavio je na svojem Facebook profilu Mate Janković

Za dolazak na prosvjed najavilo se oko 25 000 ljudi. Danas je rečeno je da se na Trgu okupilo oko pet tisuća ljudi, no kako izgleda bilo ih ipak je puno više nego što je medijima prikazano.

šv/radiokrizevci.hr

Foto: Facebook Mate Janković, Twitter, Facebook Hrvoje Bujas, UGP

Pratite nas na društvenim mrežama!