U povodu stote obljetnice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj otvorena je izložba „Moda i strip“

Izložba „Moda i strip“ otvorena je u okviru obilježavanja stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj kao i intenzivne hrvatsko-francuske suradnje na području stripa. Izložba je pristigla u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt iz francuskog Muzeja stripa u Angoulêmeu.

Na otvorenju je sudjelovala ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja drži znakovitim da obljetnicu institucije koja je bila jedna od glavnih spona u uspostavljanju hrvatsko francuske suradnje na području kulture, započinjemo izložbom koja istražuje odnose između dvije umjetničke discipline koje vezujemo uz francusku kulturu. Dodala je kako ova izložba govori o uspostavljanju veza dva područja umjetničkog stvaralaštva, mjesta ispreplitanja utjecaja i stvaranja novih vrijednosti i neočekivanih zona kreativnosti.

Podsjetila je i na izložbu „Nastavit će se ….strip i vizualna umjetnost u Hrvatskoj“ otvorenu u MSU, koja sagledava domaći strip u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost predstavljajući antologijske radove autora različitih generacija.

Ministrica se osvrnula i na potpisivanje Sporazuma o kulturnoj suradnji na području stripa između dviju zemalja, koji će dati još čvršći okvir za daljnju razmjenu, za edukaciju knjižničara, rezidencijalne boravke autora i brojne druge projekte koji će uslijediti te se izvrsno uklapa i u 2021. Godinu čitanja.
  

Na zagrebačkoj izložbi predstavljeno je više od stotinu atraktivnih predmeta pristiglih iz jedinstvene muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. Radovi su to prvoklasnih ilustratora poput Edgar P. Jacobsa, Lorenza Mattottija, crtačice Annie Goetzinger, karikaturista Georgea McManusa, autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya, dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera i drugih.

Stota obljetnica Francuskog instituta u Hrvatskoj obilježavat će se tijekom cijele 2021. godine raznolikim programom nastalim u partnerstvu s brojnim hrvatskim kulturnim ustanovama.

(Ministarstvo kulture i medija)

Pratite nas na društvenim mrežama!