Ukida se viza za SAD, evo kada odluka stupa na snagu

Čini se da ćemo dočekati i taj dan. Hrvatska je uspjela i ostvarila svoj cilj da u manje od mjesec dana 2000 nositelja hrvatskih putovnica zatraži i dobije vizu za Sjedinjene Američke Države, doznaje se od izvora u MVEP-u. Ta brojka od 2000 ljudi gotovo sa sigurnošću jamči da će stopa odbijenica ove godine biti manja od tri posto, što opet dovodi do toga da se može zaključiti da je tako zadovoljen i posljednji u nizu zahtjeva koje država mora ispuniti kako bi joj SAD ukinuo vize. Time bi se napokon riješilo pitanje na kojem se radilo od kraja 90-ih, ali bez uspjeha, koje je hrvatske državljane stavljalo u posebnu kategoriju, pogotovo nakon ulaska u EU, kada je Hrvatska bila jedna od samo nekoliko zemalja EU čiji državljani trebaju vize za turistička i poslovna putovanja u SAD. 

Trenutačno se u State Departmentu obavlja ” fina matematika” kako bi 30. rujna, kad završava američka fiskalna godina, brojka bila precizna. Visoki dužnosnik State Departmenta jučer je na brifingu za američke i strane novinare kazao da je Hrvatska u posljednjoj godini napravila izniman napredak u zadovoljavanju kriterija, kako statističkih, tako tehničkih i sigurnosnih te istaknuo da treba još malo vremena da se pogledaju statističke i tehničke stvari te da još ne može prejudicirati rezultat, no da timovi u veleposlanstvima u Zagrebu i Washingtonu intenzivno rade na tom poslu. 

Visoki dužnosnik State Departmenta jučer je tako, najavljujući Pompeov posjet Dubrovniku, gdje će ga dočekati premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić, kazao kako je Hrvatska pouzdani saveznik, partner i prijatelj SAD-a , te model za euroatlantske integracije.

No vize su dio šireg paketa koji bi trebao zaključiti s Amerikancima. Hrvatska radi na ukidanju dvostrukog oporezivanja, a prije mjesec dana je nacrt tog sporazuma stavljen na stol ministru financija Zdravku Mariću. Oba sporazuma mogla bi, bude li sve u redu, biti potpisana u proljeće sljedeće godine. O kontinuitetu i odnosima dviju država možda najbolje govori podatak da su Sjedinjene Države poslale jasnu poruku Hrvatskoj da ishod tamošnjih izbora u studenome neće imati utjecaj na te procese. SAD je uhvatio smjer u odnosu prema Hrvatskoj i neće ga mijenjati. 

Izvor: večernji list, im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!