Za ovogodišnji popis stanovništva Vlada RH izdvojila je 177,3 milijuna kuna

Popis stanovništva 2021. trebao bi se održati dva mjeseca kasnije od planiranog, od 1. lipnja do 4. srpnja umjesto od 1. travnja do 7. svibnja, kaže Državni zavod za statistiku (DZS) u procjeni izmjena i dopuna zakonu o popisu stanovništva.

Izmjene su nužne zbog problema uzrokovanih epidemijom COVID-19.

Parlament je usvojio zakon o popisu stanovništva 2021. godine 28. veljače 2020. Popis je trebao biti proveden od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine prema situaciji od 31. ožujka.

Procjena izmjena i dopuna zakona, koje su u javnom savjetovanju od danas do 24. veljače, kaže da će se popis stanovništva 2021. održati prema situaciji od 31. svibnja.

Generalna direktorica DZS-a Lidija Brković rekla je Hrvatskoj televiziji prije tjedan dana da će se popis stanovništva najvjerojatnije održati u lipnju te da DZS prati situaciju COVID-19 i savjetuje se s nacionalnim timom za odgovor COVID-19.

Popisi stanovništva odgađaju se u iznimnim situacijama i ovo je jedan od njih, a gotovo svaka država na svijetu koja provodi razgovore licem u lice bila je prisiljena odgoditi, rekla je.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova najsloženije je i najopsežnije statističko istraživanje koje organizira, koordinira i provodi DZS. Vlada je za ovogodišnji popis stanovništva izdvojila 177,3 milijuna kuna.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!