Zanimljivo – Darwinov dan – 12. veljače

Darwinov dan jest proslava kojom se komemorira obljetnica rođenja Charlesa Darwina 12. veljače 1809. godine. Dan se rabi radi isticanja Darwinova doprinosa znanosti i radi opće promocije znanosti.

Proslava Darwinova djela i odavanje počasti njegovu životu sporadično su bili organizirani još od njegove smrti 19. travnja 1882. godine u dobi od 73 godine. Događaji su bili održani u downskom domu u Downeu u južnom predgrađu Londona gdje su Darwin i članovi njegove obitelji živjeli od 1842. do smrti njegove žene Emme Darwin 1896. godine.

Godine 1909. više od 400 znanstvenika i dostojanstvenika iz 167 zemalja susrelo se u Cambridgeu radi odavanja priznanja Darwinovim doprinosima i radi vigorozna raspravljanja o najnovijim otkrićima i povezanim teorijama koje su se nadmetale za prihvaćenje. O ovom se događaju od javnog interesa naširoko izvješćivalo. Njujorška akademija znanosti također je 12. veljače iste godine u Američkom prirodoslovnom muzeju proslavila 100. obljetnicu Darwinova rođenja i 50. obljetnicu objave O porijeklu vrsta. Otkrivena je bila Darwinova brončana bista. Dana 2. lipnja 1909. godine Novozelandsko kraljevsko društvo održalo je Darwinovu proslavu kojoj je “prisustvovao velik broj uzvanika”.

Sveučilište u Chicagu održalo je 24. – 28. studenoga 1959. godine veliku, dobro obznanjenu proslavu o Darwinu i objavi O porijeklu vrsta.

Znanstvenici i akademici ponekad su 12. veljače slavili događajima zvanim “koljenske fešte”, koje su karakterizirane jelima s hranom iz što više različitih taksonomskih koljena, a prve su takve proslave bile održane u Kanadi 1972., 1974. i 1989.

U Sjedinjenim Državama Salemsko državno sveučilište u Massachusettsu svake godine od 1980. godine održava “Darwinov festival”, a 2005. registriralo je “Darwinov festival” kao uslužni žig pri Američkom uredu za patente i žigove.

Humanističko društvo iz Palo Alta u Kaliforniji na poticaj dr. Roberta Stephensa kasne 1993. počelo je planirati godišnju proslavu “Darwinova dana”. Prvi javni događaj Darwinova dana bilo je predavanje dr. Donalda Johansona (otkrivača ranog hominida “Lucy”) koje je pod pokroviteljstvom Stanfordske humanističke studentske grupe i Humanističke zajednice bilo održano 22. travnja 1995. Humanistička zajednica nastavlja svoju godišnju proslavu Darwina, znanosti i čovječanstva svakog 12. veljače.

Profesor Massimo Pigliucci neovisno je 1997. godine inicirao godišnji događaj “Darwinov dan” sa studentima i kolegama na Sveučilištu u Tennesseeju. Događaj je uključivao nekoliko javnih predavanja i aktivnosti te učiteljsku radionicu postavljenu radi pomaganja osnovnoškolskim i srednjoškolskim učiteljima da bolje razumiju evoluciju i nauče kako je predavati svojim studentima, ali i kako se nositi s pritiscima koje na njih često vrši kreacionistički pokret.

Sveučilište u Georgiji također slavi Darwinov dan.  Sveučilište putem niza predavanja širom kampusa slavi utjecaj koji je Darwinovo djelo imalo na znanstvenu zajednicu.

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!