Zasvirat će tamburica u Križevcima

Povodom osnivanja Gradskog tamburaškog orkestra Križevci gosti su nam poznati križevački tamburaši raznih generacija: Stjepan Fortuna, Igor Kudeljnjak i Jurica Perharić.
Predsjednik novoosnovane Udruge Gradski tamburaški orkestar je Jurica Perharić koji podsjeća da je nekada u Križevcima postojao Tamburaški orkestar Sveti Marko Križevčanin no, odlaskom na studije i na posao »ekipa se malo raspala« – kaže Jurica.

-»Želimo ponovo svirati u orkestru pa smo pokrenuli inicijativu da se osnuje nova udruga, iako sa ljudima koji su i prije svirali. Prisjećam se davnih vremena kada su mnogi, pa i moji rođaci svirali tamburu kao samouki. Oni i drugi mještani iz dragog sela Bukovja su na tim instrumentima zabavljali mještane na prigodnim zabavama koje su organizirala vatrogasna društva, čehanama i raznim druženjima.
Vjerojatno su to geni koje sam ja naslijedio od svojih i budući da su u meni vidjeli neki glazbeni talent, brat mi je kupio za rođendan gitaru, a mama je rekla »sinek treba u školu iti«. Upisali su me na gitaru, a uz nju sam svirao i tamburu. Godine su prolazile i ja sam naslijedio gospodina Floka« -prisjeća se Stjepan Fortuna.

-»To je jako puno godina iza nas i Glazbena škola je, moram reći s ponosom, sudjelovala u jednom preporodu tambure u cijeloj Hrvatskoj. Samobor i Križevci su prvi upisali učenike u Osnovnu glazbenu školu, gdje je Igor Kudeljnjak među prvima i završio. Sretan sam i ponosan na sve one koji su prošli kroz Glazbenu školu i danas mogu svoj talent pokazivati ne samo u Križevcima, nego u Hrvatskoj i van granica. Igor je prava osoba za vođenje orkestra, instrumentalist i odličan dirigent, a predsjednik udruge Jurica je također dugogodišnji tamburaš sa izvanrednim rezultatima koje je ostvario u radu s učenicima i ansamblima.
Prvi smo upisali učenike tambure u Srednju glazbenu školu, imali smo prvog maturanta Matiju koji me najprije naslijedio u Glazbenoj školi, a zatim Igor. Tambura se zatim u Križevcima sve više razvija, sve više ima odličnih svirača tako da ja od ovog orkestra očekujem s velikom radošću samo najbolje. Tu će sudjelovati i svirati učenici koji su prošli Glazbenu školu, imaju veliko iskustvo i mislim da je križevačka Glazbena škola “Alberta Štrige” na području Hrvatske stvarno dala vrhunske rezultate s kojima se ponose sva ona mjesta iz kojih su došli i učili svirati tamburu u Križevcima” – ispričao nam je Stjepan Fortuna.

-“Sa Gradskim tamburaškim orkestrom Sveti Marko Križevčanin imali smo dosta zapaženih nastupa, osvajali zlatne plakete na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, imali koncerte povodom Valentinova, kanonizacije svetog Marka Križevčanina, na polnoćki, božićnim koncertima i tu je stalo . Da li je to s mojim odlaskom u Austriju, s novim obavezama…ali počašćen sam da sam ponovo u tom ansamblu, da su mladi pokrenuli tu inicijativu i da već ima sigurno puno zainteresiranih. Vjerujem da i do sada svi koji su bili u orkestru, dali mu svoje slobodno vrijeme, nastupali, nose prekrasne uspomene s turneja, koncerata, druženja. Veselim se jako ponovo tome” – kaže Stjepan Fortuna.

Igor Kudeljnjak ističe da je Stjepan Fortuna zaslužan za razvoj tambure u Križevcima:
-“Nije on samo dio priče da je prošao kroz naše živote kao učitelj, nego smo mnogi od nas ostali u glazbi, tamburi kojima je to postao životni poziv. Bilo je teško nakon Štefa stati kao dirigent pred orkestar koji je u vrhu orkestralne glazbe. Nisam znao kako će to funkcionirati, ali na sreću djeca u Glazbenoj školi su jako dobra, puno se odriču, probe su znale biti svakodnevno, i vikendom, ali da njima to smeta ne bi dolazili” – kaže Igor Kudeljnjak.

Kroz orkestar Glazbene škole je u ovih preko 40 godina prošlo 500-tinjak ljudi. Sigurno je da će se javiti brojni kvalitetni tamburaši koji će sa zadovoljstvom nastupati i ponovo pronijeti zvuk tambure po našem gradu, ali i šire.
“Veseli me veliki interes i odaziv, imamo preko 40 osoba koje su se već prijavile” – otkrio nam je Igor.

Predsjednik udruge Jurica Perharić učenik je Stjepana Fortune kojeg je on tijekom osnovne škole i motivirao za tamburu:
Uvijek su mi u lijepom sjećanju druženja i na školskom satu i kroz orkestar s kojim smo puno prošli, cijelu Hrvatsku, vidjeli svijeta i ta motivacija me zadržala ostati u tom pozivu. Nakon Srednje glazbene škole, put me odveo do Akademije u Osijeku, završio sam glazbenu pedagogiju, kasnije se otvorio Odsjek za tamburu. Predajem tamburu u Virovitici i vidim da se tambura razvija u jako dobrom smjeru” – ističe Jurica Perharić.

Zahvaljuju ravnateljici Glazbene škole “Alberta Štrige” Branki Špoljar na dosadašnjem kao i sadašnjem podupiranju tamburaške glazbe u našem gradu i ponovnom osnivanju orkestra te pozivaju sve koji žele i koji su nekada svirali da se jave, kao i sve ljude dobre volje koji vole tamburu, da mogu sudjelovati u udruzi kao pridruženi članovi i pomagati u organizaciji projekata.
Pripreme se vrše za novi Gradski tamburaški orkestar, a ukoliko epidemiološke mjere to dopuste, prvi nastup očekuje ih u travnju za Dan Grada. Radujemo se da ih vidimo i čujemo!

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!