AstraZeneca u talijanskoj tvornici Catalent Anagni sakrila 30 milijuna doza svog cjepiva

Biofarmaceutska tvrtka AstraZeneca u talijanskoj tvornici Catalent Anagni sakrila 30 milijuna doza svog cjepiva, objavila je u srijedu talijanska La Stampa.

Ove doze, piše talijanski list, bile su spremne za transport prema Velikoj Britaniji, no prije nego su poslane, otkrile su ih talijanske vlasti u sklopu istrage koju je pokrenula Europska komisija. Riječ je o dozama za koju su se ‘borile’ Europska unija i Velika Britanija.

Kako piše The Irish Times, Bruxelles smatra da je britansko-švedska tvrtka AstraZeneca nagomilala zalihe proizvedene u nizozemskoj tvornici, koje su završile u Italiji. AstraZeneca ugovor ima i s Europskom unijom i s Velikom Britanijom te je pitanje koji misli ispoštovati ovim dozama. Pronađene količine su – dvostruko veće od onoga što je cijela Europska unija dosad dobila od AstraZenece, a Britancima bi značile jamstvo da će gotovo 15 milijuna građana dobiti drugu dozu cjepiva.

Europska unija istovremeno izrađuje prijedloge za pooštravanje nadzora izvoza cjepiva kako bi prisilili AstraZenecu da Uniji isporuči više cjepiva. “Očekivali smo isporuke u stotinama milijuna, a ne primamo ni četvrtinu”, rekla je u utorak zastupnicima glavna pregovaračica komisije za cjepiva Sandra Gallina.

Dodala je da namjeravaju nešto poduzeti jer je riječ o pitanju koje se ne može ostaviti bez nadzora. “Upotrijebit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju da bismo dobili doze”, ustvrdila je.

Početkom veljače je iz Europske unije u Britaniju izvezen 41 milijun doza cjepiva. Britanski premijer Boris Johnson lobirao je u Parizu i Berlinu za doze AstraZenece. Kompromis je postignut tako da je Johnson doze pristao dijeliti s Europskom unijom.

Izvor: nacional.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!