Biljno mlijeko kao alternativa kravljem mlijeku

Kravlje mlijeko jedan je od najčešćih alergena kod odraslih i djece. Ono sadržava više od 20 različitih bjelančevina koje mogu izazvati alergijsku reakciju, a najpoznatiji je problem alergije i intolerancije na laktozu. Intolerancija laktoze je nesposobnost tijela da probavi laktozu, tj. šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku.

Simptomi intolerancije su najčešće nadutost, vjetrovi, bolovi u trbuhu i proljev ili opstipacija. No, problemi vezani za lošu probavljivost te alergiju na laktozu mogu biti i puno kompleksniji i ne smiju se ignorirati.

Zbog manjka laktaze, laktoza u crijevima fermentira jer se ne može u potpunosti razgraditi. Smanjena proizvodnja laktaze u odnosu na dječju dob odrasloj osobi može tada prouzročiti probavne smetnje kod unosa proizvoda koji sadrže laktozu. Smatra se kako odraslim osobama mlijeko životinjskog podrijetla nije potrebno u svakodnevnoj prehrani.

Mlijeko životinjskog podrijetla smatra se upalnom namirnicom i može odmagati normalnom radu imunološkog sustava. Stoga, ako zaista imate problem s alergijama ili nekim tipom autoimunih bolesti preporuka je okrenuti se biljnim alternativama.

ALTERNATIVA
Bademovo mlijeko, zobeno mlijeko i kokosovo mlijeko.

Živjeli!

Foto: Pixabay
Izvor: Centar zdravlja

Pratite nas na društvenim mrežama!