Božinović: “Očekujem strože mjere, neke sam već jutros potpisao”

Na današnjoj konferenciji za novinare Stožer civilne zaštite RH odgovarao je na razna pitanja. Na pitanje jesu li aktualne mjere dovoljne, Capak je odgovorio: “Što se tiče povećanja, mi u ovom trenutku bilježimo jedan veliki porast. Ali on je puno manji nego porast krajem listopada i u studenom. Usporeniji je. Možemo reći da je onaj val u studenom imao puno oštriji i brži rast nego što je to sada.

Božinović je dodao da je, što se mjera tiče, važno aktivirati lokalne stožere odnosno stožere na svim razinama. “Ne samo da se donose mjere nego da se vrši nadzor kako se te mjere provode”, poručio je pa nastavio: “Vidimo da se u DNŽ situacija tjednima pogoršava. Oni su uputili prvo mjere za pet jedinica lokalne samouprave na čelu s gradom Dubrovnikom. Kasnije se taj broj gradova i općina pod mjerama se proširio na cijelu županiju osim Mljeta, Korčule i Lastova. Tamo se ova odluka ne donosi”.

Te su mjere, kaže Božinović, imale učinak. “Mislim da se bilježi pad od 27 posto u 14 dana. I dalje su to visoke brojke, provode se mjere, ali se vidi da one daju rezultat. Tada nije bilo smisla iste mjere provoditi u Istarskoj ili Virovitičko-podravskoj. Sigurno da kolegama u županiji nije bilo lako unositi restrikcije, nije ni nama, ali one su nužne. Pogotovo jer su oni turistička regija, avio destinacija. Mislim da oni ako ne spuste brojke, države će demotivirati ljude od dolaska u Dubrovnik. Ovo je put”, rekao je Božinović i dodao da se posebno turističke županije moraju angažirati.

“S jedne strane, ono što poručujemo ima doseg. Ali kad se ta poruka multiplicira na svim razinama, ako je to tema za sve, onda to jamči da te poruke koje su jako jednostavne dođu. Idu upute cijelo vrijeme koje se šalju stožerima, danas je išla da se vrše pojačani nadzori nad svim mjestima gdje je više ljudi uključujući vjerske objekte, ugostiteljske objekte, treba nadzirati trgovine i trgovačke centre. Također, i javni prijevoz. Kad vi to stalno ponavljate i kontrolirate, onda će svi, odnosno većina, prihvatiti ono što poručujemo. Nama je potpuno jasno da bi svi htjeli da znamo i da imamo predvidljivost. Ali to nije jednostavno, puno nas je puta virus iznenadio. I oni koji su preventivno donosili najstrože mjere, i njih je iznenadio”, dodao je Božinović.

Izvor: nacional.hr Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!