Capak: “Nemamo nikakvih žarišta, virus se širi u populaciji”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je u odnosu na prošli tjedan zabilježeno 32 posto više novooboljelih. “Incidencija je 307.6. Najnižu ima Istarska, a najvišu Primorsko-goranska. Na listi EU smo po incidenciji na osmom mjestu, od nas je bolje sedam zemalja. Po kumulativnoj stopi smrtnosti smo na 18. mjestu na ljestvici zemalja EU. Udio danas je 20.3 posto. Prosjek za 7 dana je 15.7 posto. Do danas je na cjepivo Pfizer 1090, Modernu 126, Astrazenecino 771”, rekao je Capak.

Više od 300 novozaraženih u srijedu imaju Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb.

“Nemamo prijava žarišta. Imamo dojavu iz Splitsko-dalmatinskoj županiji da se u 20 slučajeva radi o studentima koji su došli studirati u Hrvatsku, ima jedno manje grupiranje u svećeničkom domu, ostalo sve je horizonzalno širenje virusa u populaciji”, dodao je ravnatelj HZJZ-a.

Capak je dodao da je 16. ožujka zdan dopis županijskim zavodima kako se može doći do popisa starijih od 65 te da se onim obiteljskim liječnicima koji imaju više starijih da više cjepiva. “Očekujemo da se to krene popravljati”, rekao je.

Istaknuo je da je AstraZeneca Hrvatskoj smanjila doze, a Pfizer nam ih redovito isporučuje. “U travnju od Pfizera raste na više od 50.000 doza tjedno. AstraZenecine količine su smanjene za travanj na dva puta po 20.000 i dva puta po nešto manje od 46 tisuća”, rekao je i dodao da se još ne može potvrditi da će isporuka biti doista u tim količinama.

Izvor: nacional.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!