Danas je dan jedinstvenih imena

Biti kreativan kada je u pitanju davanje imena djetetu, nije ništa neobično. Međutim, ponekad roditelji pretjeraju s jedinstvenošću imena koje su namijenili svom potomku, što naposljetku izaziva čuđenje, pa i nevjericu kod drugih.

Jedan od faktora koje roditelji često uzimaju u obzir prilikom odabira imena za dijete je i unikatnost. Na taj su način nastala i mnoga imena s kojima se imamo priliku susresti, a sve ih je više.

Prema hrvatskom Zakonu o osobnim imenima broj riječi u imenu nije ograničen i na taj način roditelji imaju još veću slobodu u kreiranju imena.

Neka od najneobičnijih imena koje su roditelji dali svojoj djeci tijekom prošle godine prikupila je stranica Baby center , a među njima su se našli: Excel (program za tablično računanje, proizvod kompanije Microsoft), J’Adore (parfem Diora, također prevedeno s francuskog znači voljeti), Burger (prema hrani), Google, Espn (sportska televizija, Entertainment and Sports Programming Network). 

Iako je mnoštvo zanimljivih i neobičnih imena u svijetu, državne službe diljem Europe ne dopuštaju roditeljima da djeci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smijati.

Francuzi, na primjer ne dopuštaju točno to. Službenik državne službe o svojoj sumnji obavještava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka je li ime odgovarajuće ili ne. 

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dijete nikako neće zvati Nutella, Princ William ili Mini Cooper.

Njemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Djeca ne smiju nositi unisex imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Matti, Osama bin Laden, Adolf Hitler.

Sa zabranama koje se tiču dječjih imena ne zaostaju ni Švicarci. Djeci ne smiju davati pogrdna imena, djevojčice ne smiju nositi muška imena, a dječaci ženska. Zabranjeno je djecu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospela imena poput Pariz, Chanel i Juda.

Šveđani također brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su na primjer Metallica, Ikea i Superman.

Danskoj su zabranjena imena poput: Ashleiy, Pluto, Jakobp… Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dječjih imena. Ako želite djetetu dati ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dijela u Kopenhagenu. Svake godine dobivaju zahtjeve za oko tisuću novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja.

Izvor: radiong.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!