Danas obilježavamo Svjetski dan recikliranja

Danas se obilježava Svjetski dan recikliranja. Prvi ovakav dan obilježen je 18. ožujka 2018. godine, a cilj je ukazati na važnost recikliranja i osiguravanja budućnosti našeg planeta očuvanjem njegovih šest primarnih prirodnih resursa – vode, zraka, ugljena, nafte, prirodnog plina i minerala, i to promicanjem snage novog „sedmog resursa“ – robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i koja se može reciklirati.

Naš planet nam svake godine daje milijarde tona prirodnih resursa koje pretvaramo u potrošne materijale, no oni će u određenom trenutku ipak presušiti. Osiguranje budućnosti našeg planeta trebao bi biti ili tek postati glavni zadatak svih nas na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini te kao stanovnici ovog planeta moramo početi razmišljati o otpadu i njegovom recikliranju kao novoj prilici i resursu, a ne kao smeću.

Upravo je to misija Međunarodnog zavoda za recikliranje (BIR) sa sjedištem u Bruxellesu, kao jedinog globalnog udruženja za recikliranje koje zastupa oko 800 tvrtki i 35 povezanih nacionalnih udruženja za recikliranje iz 70 različitih zemalja svijeta. Prvi Svjetski dan recikliranja održao se dana 18. ožujka 2018. upravo na inicijativu BIR-a s ciljem poticanja važnosti recikliranja u suvremenom svijetu i promjene razmišljanja o otpadu koji bismo svi trebali početi smatrati resursom.

U međuvremenu je u listopadu 2018. osnovana privatna zaklada Global Recycling Foundation čija je misija financiranje obrazovnih programa i programa osvješćivanja te inovacijskih inicijativa koje su usmjerene na održivi i uključivi razvoj recikliranja širom svijeta.

Izvor: ekovjesnik.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!